Дигитализацията в здравеопазването е предпоставка за всички наложителни реформи в

...
Дигитализацията в здравеопазването е предпоставка за всички наложителни реформи в
Коментари Харесай

ПП: Електронното здравеопазване е първа стъпка към реформите в сектора

Дигитализацията в опазването на здравето е причина за всички наложителни промени в бранша.

Нейните преимущества са безспорни, от нас зависи бързо и дейно да се оправим с провокациите. Това обръщение насочиха през днешния ден участниците в кръглата маса „ Електронно опазване на здравето “, проведена от парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ (ПП).

„ Повече от десетилетие електронното опазване на здравето е непрекъснат приоритет във всички държавни стратегии и национални здравни тактики, само че България към момента няма изцяло функционална здравноинформационна система. Истинската гражданска война в това оношение стартира след 1 юни 2022 година при кабинета „ Петков “ “, означи националният представител от Политическа партия доцент Васил Пандов.

Към момента в здравното електронно досие са обхванати дейностите, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – всички прегледи от персонални лекари и експерти, всички посоки за проучвания и за хоспитализации, епикризи от болнично лекуване, предписани лекарствени артикули, отпуснати медицински произведения и помощни средства на хора с увреждания. Доц. Пандов цитира съответни доказателства, че системата работи: през последните пет месеца дневно са генерирани приблизително 130 000 електронни прегледи и 72 000 електронни посоки за проучвания. За този триумф той благодари на лекарите и магистър-фармацевтите, които одобриха предизвикването да трансформират метода си на работа в доста случаи с цената на спомагателна инвестиция в техника, повишение на квалификацията и органзационни компликации.

Доц. Пандов уточни очевидните изгоди от електронното опазване на здравето: сигурност за пациента посредством непрекъснат достъп – негов и на лекаря му, до здравното му досие; сигурност на данните; понижаване на бюрокрацията посредством отпадане на хартиените документи; по-бърз продан на информация и надлежно по-бърз и първокласен достъп на пациентите до здравни услуги; опция за следене на трендове и правене на прогнози за заболеваемостта на популацията, което води до по-добра превенция; изсветляване на процесите в опазването на здравето и по-ефективна битка с корупционните практики в системата.

„ Предизвиталетства има, само че всички те са преодолими. Колкото по-бързо стартираме да работим по тях, толкоз по-бързо ще повишим качеството на медицинските услуги и ще облекчим работата на всички в опазването на здравето “, акцентира доцент Васил Пандов. Той означи нужните нормативни промени – основаване на разпоредба за действие на Националната здравноинформационна система (НЗИС); промени и допълнения в Закона за здравето, в подзаконови нормативни актове, в националните рамкови контракти за медицински действия и в изискванията и реда за разпределяне на лекарствени артикули.

От „ Информационно обслужване “ АД се чака пътна карта на електронното опазване на здравето през 2023 година Все още липсват някои механически решения, да вземем за пример за засвидетелствуване на наличието на пациентите. Необходимо е също да се усъвършенстват системите за следене на наличностите на лекарствени артикули и за ориентиране на колите за спешна помощ към лечебни заведения; да се цифровизира хартиеното здравно досие; в НЗИС да се включат дейностите в денталната помощ. Трябва да се вкарат в практиката към този момент създадените нови технологии, да вземем за пример мобилното приложение за определяне на лекарствени артикули и електронният протокол за определяне на скъпоструващи лечения, заплащани по реда на Закона за здравното обезпечаване.

„ Всичко това изисква добра връзка и синергия сред участниците – медицински експерти, изпълнителна и законодателна власт, снабдител на технологиите “, сподели доцент Пандов.

Народният представител от „ Продължаваме промяната “ напомни, че дигитализацията в опазването на здравето е необратим развой. Най-късно през 2025 година в Европейски Съюз ще стартира да се ползва правилник за европейското пространство на здравни данни. Дотогава би трябвало да имаме настояща Национална здравноинформационна система, съвместима с условията на правото на Европейски Съюз за продан на данни и за тяхната отбрана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР