Дигитализацията изигра своята роля имладите все повече бягат от работа,

...
Дигитализацията изигра своята роля имладите все повече бягат от работа,
Коментари Харесай

Какви трудности среща туристическият бранш

Дигитализацията изигра своята роля имладите от ден на ден " бягат " от работа, обвързвана с живи хораили с повече придвижване, разяснява за Българска телеграфна агенция съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов, който през днешния ден бе посетител на откриването на конгрес " Кариери " в Икономическия университет в крайморския град. 

По думите му това е една от аргументите и тази година пред туристическия отрасъл да стои сериозен проблем с обезпечаването на фрагменти. Браншът още веднъж ще разчита на импорт на работна ръка, добави Маринов и акцентира, че това не е единствено проблем за България.

По думите му работодателите ще разчитат на фрагменти от страни с по-нисък стандарт, рускоговорящи. Причината е, че у нас тези хора се усещат добре, а и нямат непреодолима езикова преграда, изясни Маринов. Според него обаче " вносът " на фрагменти води до утежняване на качеството на обслужване на гостите.

За дуалното образование той разяснява, че към момента повече се приказва, в сравнение с да участва в действителността. Имаме проблем с практическото образование заради неналичието на добра материална база, уточни Маринов. Като добър образец той даде Турция, където университетите разполагат с кухни за образование на студентите. Освен това в някои от тях бизнесът е оборудвал действителни висококатегорийни хотелски стаи, като концепцията е младежите не просто да се научат по какъв начин би трябвало да се почистват, а да са наясно какво да изискват, когато заемат управителни постове.

 istock istock

За студентите у нас би трябвало да има и повече екскурзии, тъй като бъдещите екскурзоводи би трябвало да са обиколили страната няколко пъти още по време на образованието си, уточни Маринов.

За идните Великденски празници той сподели, че има записвания и доста от хотелите ще отворят. По думите му гостите ще бъдат главно от Румъния и от нашата страна. 

Прогнозата на Маринов за летния сезон бе умерено оптимистична. Той посочи, че ранните записвания са от равнището на предходната година, като в някои страни има покачване. Големите терзания са свързани с войната в Украйна и преориентирането на туристите към Гърция и Турция, добави Маринов. По думите му другият сериозен проблем пред нашата страна е неналичието на задоволително полети.

 istock istock
За цените на хотелите у нас той уточни, че към този момент няма по какъв начин да бъдат вдигани, защото договорите с туроператорите са подписани през 2023г. Тогава е заложено нарастване, само че с по 4-5 %, най-много 10, защото по-сериозен скок би довел до отлив на посетители, сподели Маринов.

Според него няма по какъв начин да бъдат повишавани и цените за самостоятелните летовници, защото офертите към този момент са посочени на уеб страниците и никой не може да си разреши да ги поправя. По-скоро ще се получи противоположното – при съществуване на непродадени кревати, хотелиерите ще вършат понижения, предвижда Маринов. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР