Диамантът е символ на висока класа и лукс. Малцина са

...
Диамантът е символ на висока класа и лукс. Малцина са
Коментари Харесай

Сваровски – да превърнеш стъклото в диамант

Диамантът е знак на висока класа и разкош. Малцина са тези, които могат да го имат, само че мнозина жадуват да се окичат с ослепителния му искра. Това станало извънредно осезаемо при започване на XX век, когато доста сиромаси почнали да се замогват – не дотолкоз, с цел да си разрешат диаманти, само че задоволително, с цел да желаят да показват новото си състояние с първокласни облекла и бижута. Именно тогава съобразителният Даниел Сваровски, потомствен стъклар и любител-цигулар от Бохемия (днешна Чехия) стартира да създава „ диаманти ” от стъкло. Тоест, кристалите Сваровски се появили като реплика, само че по подигравка на ориста през днешния ден на собствен ред са едни от най-имитираните ювелирни произведения.

Бизнес планът на Сваровски се оказал талантлив. Още първите образци, които той изпратил в меката на модата – Париж, провокирали същинска еуфория и авторитетните фешън къщи като Шанел, Ив Сен-Лоран и Диор стартират да поръчват от кристалите. Скоро всяка уважаваща себе си флиртаджийка желала да има ослепително украшение от Сваровски. Но максимален триумф чешкия стъклар постигнал в страната на труфя и неограничените благоприятни условия – Съединените щати, където и до през днешния ден марката осъществя най-големите си продажби.

Къде се крие разковничето на този нечуван триумф? Не толкоз в самата концепция, колкото в осъществяването и реализирането й в точния миг. Скъпоценни камъни се имитират откато свят светува, само че първи Сваровски съумял да реализира същинско съвършенство. И това не било инцидентно стичане на събитията. Освен всичко друго, Даниел бил инженер по обучение. През 1892 година той основава и патентова първата машина за рязане и шлифоване на стъкло, което му разрешило освен да стартира всеобщо и на ниска цена прозиводство, само че и да получи невиждани дотогава резултати.

И по този начин, под името Сваровски се крие синтетичен кристал или другояче казано обработено по специфичен метод стъкло. Както се досещате тайната на първокласния му искра не е в материала, а във фасетирането (шлифоването) на стъклото. От самото основаване на технологията обаче Сваровски освен не криел произхода на ювелирните произведения, а даже в противен случай – гордеел се с постигнатото съвършенство и отпечатвал логото си на всеки кристал (в началото еделвайс, а по-късно лебед). Благодарение на това съумял да сътвори оригинал от имитацията.

Имитации на имитацията
Благодарение на актуалните лазерни технологии, изработването на ослепителни кристали вид Сваровски на процедура е по силите на всеки. Най-напреднали в тази промишленост са работливите китайци, индийци и тайландци, които създават 90% от стилните бижута в света. Но там където приключва историята, стартира сполучливия маркетинг. Въпреки ниските цени и отличното качество на имитациите, за всяка уважаваща себе си модерна жена е въпрос на чест да се снабди със същински кристал Сваровски. През миналите 90 година нищо не съумяло да помрачи известността на марката – нито върлуващите стопански рецесии, нито капризите на модата. Вероятно, тъй като кристалите Сваровски въплъщават духа на нашето време, в което външният искра е по-голям от същността.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР