Диалогът между България и Франция е много по-ефективен, когато имаме

...
Диалогът между България и Франция е много по-ефективен, когато имаме
Коментари Харесай

България и Франция обсъдиха възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика

„ Диалогът сред България и Франция е доста по-ефективен, когато имаме поддръжка на най-високо равнище в лицето на нашите президенти – Румен Радев и Еманюел Макрон. “

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който взе участие в среща в Париж с управленията на двете френски енергийни компании – „ Фраматом “ и „ EDF “. В визитата се включи и зам.-министър Еленко Божков, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Изпълнителният шеф на френската компания „ Фраматорм “ Бернар Фонтана благодари на българската делегация за подписаното в края на предходната година съглашение с АЕЦ „ Козлодуй “ .

Двете страни разискаха съществени елементи, свързани с изискванията на доставка на свежо нуклеарно гориво , както и нуждата от цялостна бистрота и осведоменост на обществото по всички въпроси, по отношение на безвредното и несъмнено действие на атомната ни електроцентрала.

Бернар Фонтана посочи, че „ Фраматом “ е компания с над 60 години опит в региона на производството и доставката на свежо нуклеарно гориво. Тя се стреми към цялостно затваряне на индустриалния цикъл – от първични материали до произвеждане на всички съставни елементи напълно на европейска територия, с което подсигурява сигурност и самостоятелност на доставките .

“Сигурност е допустима единствено при диверсифициране на доставките. Затова България, по сходство на чешкия модел, ще има най-малко два доставчика на свежо нуклеарно гориво. По този метод отговаряме освен на европейските условия, само че и следваме най-хубавите бизнес и търговски практики ” , съобщи от своя страна министър Христов.

С енергийната компания „ EDF “, която разполага с 50 атомни централни във Франция , бяха разисквани опциите за съдействие в развиването на нуклеарната енергетика в България . Изпълнителният ѝ шеф Ксавие Юрса обясни, че компанията е построила система за обмяна на опит и развиване на нуклеарните пълномощия. В тази връзка бяха набелязани съответни стъпки за съдействие с България, в това число взаимни визити на специалисти .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР