Диабетици се налага да си купуват инсулин от социалните мрежи,

...
Диабетици се налага да си купуват инсулин от социалните мрежи,
Коментари Харесай

Диабетици купуват инсулин от социалните мрежи, а не от аптеките

Диабетици се постанова да си купуват инсулин от обществените мрежи, а не от аптеките. Причината - медикаментът е привършен в комерсиалната мрежа.

" Този проблем не е занапред, към този момент повече от година. В момента липсват 4 типа инсулин, липсват и перорални антидиабетни медикаменти, както и Ozempic. С една дума - диабетиците имат огромни проблеми от много време насам. Министерството също регистрира тези проблеми, беше основан и експертен съвет, който да прегледа тези дефицити ", сподели ръководителят на Асоциацията на аптеките Николай Костов в студиото на " България заран ".

Той добави, че се потегля в посока смяната на системата, която управлява наличностите в България и да се издават забранителни описи за експорт, когато те са недостиг.

" Без инсулин няма живот, неприемливо е 100 години след откриването на инсулина, в България да има недостиг на инсулин и отивайки в аптеката - пациентът да получи отговор, че се чака доставка. Заместването с различен вид инсулин става след консултация с доктор, следва легализация на протокол, стартира лекуване, това лишава време. Трябва да се следи по какъв начин новият инсулин въздейства върху пациента, като не е несъмнено, че едно към едно ще се получи същият резултат ", разяснява ръководителят на Българската асоциация " Диабет " Мая Викторова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И показа, че в обществените мрежи има хора, които даже подаряват инсулин.

" Тази процедура колкото е потребна, толкоз е рискова, тъй като инсулинът би трябвало да се съхранява при избрани условия. Това преместване с куриери или по различен метод - не е най-хубавото нещо ", безапелационна е тя.

Според Костов няма по какъв начин да има презапасяване с инсулин.

" За страдание, няма доставки. Инсулинът и някои от пероралните антидиабетни лекарства попадат в листата с изнесените медикаменти. Той е публично оповестен преди 2 месеца, източникът е Изпълнителната организация по медикаментите. Ясно е, че тези инсулини, които липсват, се изнасят ", разясни той.

На 9 ноември в писмо Министерството на здравеопазването споделя, че имат един единствен сигнал за изчезналия инсулин и " че няма проблем ".

" Не всички инсулини са взаимнозаменяеми, даже на пръв взор да наподобяват със сходно деяние. Те имат друго деяние при другите хора. Доста е комплициран този развой. И казусът не е в отслабването с Оземпик, тъй като той също се изнася. Ние получаваме по 1-2 опаковки на 10 дни, което е извънредно незадоволително. Но това не е инсулин ", добави Костов.

Мая Викторова прикани да се вземат всички ограничения, с цел да има задоволително количества инсулин за пациентите в България: " За страдание, диабетът върви с други съпътстващи болести. В годините развива спомагателни затруднения, в случай че няма добър надзор. "

По думите на Костов сега у нас липсват близо 300 медикаменти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР