Диабетът при децата е автоимунно заболяване, там се активира имунната

...
Диабетът при децата е автоимунно заболяване, там се активира имунната
Коментари Харесай

Кога се отключва диабет при децата

" Диабетът при децата е автоимунно заболяване, там се задейства имунната система, образува имунни кафези и антитела към бета клетките на панкреаса, които създават инсулин. Диабетът при децата прогресира - неговата периодичност се усилва с 3 до 5 на 100 годишно. Водещи страни с до 20 до 60 на 100 новозаболели на 100 хиляди души са Скандинавските, Англия, Съединени американски щати и Канада и Средноевроевропейските страни.

Какви са научните данни за България: през 80-те години заболеваемостта е била на 100 хиляди - 6 новозаболели, през 90 - те години - 9,5 за Западна България и 12 на 100 хиляди души, а през 2011 до 2020 нашите сурови данни демонстрират към този момент 18 на 100 хиляди души, като в бедните региони на страната ни към този момент стигаме до над 20 на 100 хиляди души. Диабетът се удвоява на всяко десетилетие ", разясни пред БНР доцент Радка Савова.

Доц. доктор Радка Савова е ендокринолог в СБАЛ по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " и началник на Детското поделение в Клиниката по ендокринолиогия. Възпитаник е на Медицинската академия в София през 1979 година Има компетентност по педиатрия и по детска ендокринология и обмяна на веществата, лекар по медицина е и доцент по педиатрия. Научни ползи свързани с епидемиологията на захарния диабет, моногеннитеформи на захарен диабет и диабетна самостоятелна невропатия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР