Дезинформацията е един изключително сериозен проблем, една от най-сериозните заплахи

...
Дезинформацията е един изключително сериозен проблем, една от най-сериозните заплахи
Коментари Харесай

Калин Манолов: В основната си част дезинформацията е с руски произход

" Дезинформацията е един извънредно сериозен проблем, една от най-сериозните закани за националната сигурност на България. Има известна позитивна смяна след експанзията на Русия в Украйна, само че мисля, че към момента се подценява значимостта на нужната битка с хибридната информация, дезинформацията, подправените вести, както от политическия хайлайф, по този начин и от множеството медии. Всяка война е война на тълкования, война за съзнанието и за сърцата на хората, изключително на младите. От тази позиция българските медии са огромен дебитор на българското общество и на правото му да бъде обективно осведомено, сподели в изявление за БГНЕС Калин Манолов, публицист, държавник и бизнесмен в областта на издателската активност.

Калин Манолов акцентира, че класическото значение на термина агитация е разпространяване на информация, само че въпросът е каква информация, тъй като в случай че тя е лъжлива и манипулирана, в случай че цели да влее ерес в обществото или да обезнадежди хората, да ги направи пасивни, тя явно е оръжие. От тази позиция по думите му би трябвало да се поставят систематични старания за битката с дезинформацията, изключително тази, която идва от Руската федерация или посредством тролове в България.

" Дезинформация в страната ни се реализира и от съветското посолство. В доста случаи тук има политици, които са явно купени, тъй като нито са глухи, нито са слепи да популяризират тъкмо този вид агитация. Христоматийният образец е Костадин Костадинов ", съобщи Манолов, съгласно който водачът на „ Възраждане “ е изключително рисков с последните си настоявания да се вкара понятието задграничен сътрудник по сходство на съветския закон след окупацията на Крим.

Журналистът и държавник е на мнение, че сходен вид провокации не би трябвало да се подценяват и публичните медии следва да бъдат главен източник на битката с дезинформацията.

Манолов е безапелационен, че изказванието на медиите, че отразяват „ всички гледни точки “, е „ непоносим образец “, който „ прикрива в действителност нежеланието да се вземе позиция “. „ Българските публицисти би трябвало най-сетне да осъзнаят, че и в публицистиката би трябвало да има морал, както в политиката, и че не може да заставаш на страната на агресора, просто тъй като той има своя позиция “, съобщи той. Манолов акцентира, че няма две гледни точки в обстановка, в която има атакуван и нападател. По думите му, в случай че избереш страната на агресора, явно си на неверната страна и това не би трябвало да се позволява.

Калин Манолов добави, че започваме частично да поправяме грешките с решението страната ни да даде оръжие на Украйна. Остава решението да се извърши и да се стопират съветските опити за дестабилизиране на българската политика, изпитание, което съгласно него би трябвало да ангажира всички държавни институции, в това число службите за сигурност, Съвета за електронни медии (СЕМ), както и всички органи, които имат отношение към битката с дезинформацията, освен медиите.

„ Т.нар. война на разкази е извънредно значима, изключително по време на същинска война. И това изпитание е извънредно време да бъде направено и кодифицирано с някакъв парламентарен акт “, сподели общественикът и добави, че България има потребност от антихибриден център с национално значение, тъй като това е част от отбраната на националната сигурност на страната.

На въпрос по какъв начин би коментирал изказванията, че изпращайки оръжие на Украйна, България ще бъде вкарана във войната, Манолов отговори, че това са „ цялостни нелепости “ и няма по какъв начин да се случи, тъй като най-малко 50 страни сега би трябвало да са във война с Русия. Обществените медии следва да оборят сходни опорки, защото са основани, с цел да пазят публичния интерес, финансирани са от бюджета, с цел да не се грижат за реклама и за това чии ползи ще накърнят със наличието си.

Фалшивите вести са бичът не просто на XXI век, а на всеки век, тъй като постоянно има заинтригувани, които да излъчат или да изкривят една информация. Със започването на войната на Русия в Украйна някои медии започнаха да ревизират по-обстойно информацията, а други не. Според Калин Николов инспекцията на обстоятелствата зависи от това защо е основана една медия. Пропагандните медии, които са част от хибридната война, съгласно журналиста и държавник ще стават все по-нагли с внушенията и операциите си. По думите му ролята на този вид медии и публицисти за хигиената на българското медийно пространство и за чистотата на българската политика е извънредно нездравословна. А интерес от това имат Русия, само че също по този начин и други страни и институции, които не желаят България да бъде пълновръстен, предан и благонадежден член на НАТО и на Европейския съюз.

Манолов е на мнение, че двегодишната политическа неустойчивост е инспирирана най-малко частично и извън. „ Това е стратегическият интерес на Русия да намира и дестабилизира в допълнение най-слабите звена в НАТО и в Европейски Съюз. За страдание, България е едно от тях “, изясни той.

Манолов е срещу медии и публицисти да бъдат регистрирани като задгранични сътрудници. „ Има способи да се изиска същинска информация за същинския краен притежател, за методите, по които се финансира едно издание “, сподели журналистът. Той даде образец със обществената мрежа „ Facebook “, която от началото на войната стартира да дава информация за избрани източници на информация, за които се подозира, че са следени от съветското държавно управление.

Според Манолов Съвет за електронни медии би могъл да направи нещо като лист „ на лицемерните чистофайници в българската публицистика и да се знае, че тези медии са ненадеждни от позиция на информация и че на тях не би трябвало да се има вяра “.

Ако източници на дезинформация изгубят доверието на феновете, слушателите и читателите, оттова и на рекламодателите, това също би спомогнало за по-чистата медийна среда. При откровени неистини, застрашаващи националната сигурност, следва да бъде наведен в деяние Наказателният кодекс, само че не и да се вкарват нов вид ограничавания и санкции, тъй като съгласно Манолов това ще бъде контрапродуктивно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР