Дейвид Боуи, роден като Дейвид Робърт Джоунс, е един от

...
Дейвид Боуи, роден като Дейвид Робърт Джоунс, е един от
Коментари Харесай

„Намирам свобода само в ексцентричността“: 4 години без извънземния Дейвид Боуи

Дейвид Боуи, роден като Дейвид Робърт Джоунс, е един от най-влиятелните артисти, само че геният му не се изчерпва единствено с това – през дългата си кариера той е и композитор, мулти-инструменталист, продуцент, аранжор, художник и артист. Боуи беше значима фигура в поп музиката в продължение на повече от четири десетилетия и е прочут като модернист, изключително с работата си през 70-те на 20 век. Неговият андрогинален тип е един емблематичен детайл от облика му изключително през 70-те и 80-те години.

Първият шлагер на Боуи “Space Oddity” доближава топ 5 на Англия след излизането си през юли 1969 година След тригодишен интервал на изпробване той още веднъж се издига през 1972 година по време на ерата на глем рока с обилния андрогинен облик на Зиги Стардъст, управителен от хитовия сингъл “Starman” и албума „ Възход и проваляне на Зиги Стардъст и паяците от Марс “.

 Дейвид Боуи Getty

Въздействието на Боуи по това време е разказано от биографа Дейвид Бъкли: „ оспорва главното разбиране на рок музиката на своето време “ и „ сътвори може би най-големия фетиш в известната просвета “ . Образът на Зиги се оказа един от аспектите в кариерата, белязана от преоткриване, иновация и образна презентация.

Прочетете в галерията 14 невероятни цитата на Дейвид Боуи >>>

През 1975 година Боуи реализира първия си огромен триумф в Америка с номер едно сингъла “Fame” и хитовия албум “Young Americans”, в който артистът се характеризира като „ пластична душа “. Звукът съставлява радикална смяна в стила, който в началото отблъсква доста от неговите фенове във Англия. След това той опровергава упованията на американската си аудитория, като записва албума “Low” с електронно звучене. Това е първият от трите албума в съдействие с Брайън Ино. “Low” (1977), “Heroes” (1977), “Lodger” (1979) – по този начин наречената „ Берлинска трилогия “. Всички доближават английския топ пет и получават овациите на критиците.

След променлив комерсиален триумф в края на 70-те Боуи доближава до номер едно във Англия със сингъла от 1980 година “Ashes to Ashes”, албума “Scary Monsters (And Super Creeps)” и “Under Pressure” през 1981 година в съдействие с Queen . След това той доближи нов връх през 1983 година с албума “Let's Dance”, където има няколко шлагер сингъла. През 90-те и след 2000 година Боуи продължава да опитва с музикални стилове , в това число и Blue Eyed Soul (соул музика, в която се среща композиция на разнообразни стилови елементи), индъстриъл, Adult Contemporary и jungle.

 Дейвид Боуи Getty

От 70-те години Боуи неведнъж заявява своята бисексуалност в изявленията за медиите. Има наследник – режисьора Дънкан Джоунс, и щерка Александрия – Лекси Зара Джоунс.

Последното му турне “Reality Tour” е през 2003-2004. Последното му осъществяване онлайн е на благотворително събитие през 2006 година На 69-тия му рожден ден (8 януари 2016 г.) на пазара излиза албумът “Blackstar”. Само два дни по-късно умира от рак.

 Дейвид Боуи Getty

Дейвид Бъкли твърди за Боуи: „ Неговото въздействие е неповторимо в поп културата, той е проникнал и трансформирал живота на повече хора, в сравнение с всяка друга фигура “. През 2002 година изследване на BBC за 100-те най-велики британци слага Боуи под номер 29. През 2004 година списание “Rolling Stone” го класира на 39-о място в листата си на 100-те най-големи актьори за всички времена. За цялата си кариера той е продал към 140 милиона копия в целия свят. В Обединеното кралство той е притежател на девет платинени албума, единадесет Златни и осем Сребърни, в Съединени американски щати пет платинени и седем златни. През 1996 година Боуи е признат в Залата на славата на рокендрола.

Прочетете в галерията 14 невероятни цитата на Дейвид Боуи >>>

 Дейвид Боуи Getty

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР