Действията на (турския президент) Ердоган не пораждат права, подчертават пред

...
Действията на (турския президент) Ердоган не пораждат права, подчертават пред
Коментари Харесай

Атина няма да се поддаде на ескалацията на Турция

" Действията на (турския президент) Ердоган не пораждат права ", акцентират пред " Катимерини " източници от (гръцкото) държавно управление в коментар на новата, непредизвикана ескалация на напрежението от страна на Турция, която популяризира карти, които показват половината Егейско море като турско.

От държавното управление на Гърция означават по всеки метод, че няма да паднат в " клопката ", който методично слага турският президент, тъй като е ясно, че той се пробва да въвлече Атина в някакъв приключен факт, който може да има две разнообразни форми: или да стане някаква неточност " на терен ", т.е. " парещ " случай при скупчване на военни кораби в региона, или да стартира разговор, който да включва тематики, за които гръцката страна няма желание да договаря.

" Едното, несъмнено, може да е функционалност на другото ", допълват същите източници.

Гръцкото държавно управление в изискванията на този баланс на страха основава всичките си дейности на две оси, както се видя и от вчерашния поток от дипломатически контраатаки. Първата ос споделя: " Хладнокръвие и не следваме Турция в играта й ". Втората е обвързвана с интернационалните контакти, тъй че към този момент открилото се разбиране, че Турция работи отвън всякакво интернационално право, да укрепне още повече. Тази цел имаше и вчерашната четворна интензивност с нотата към Анкара и интензивните контакти с Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейския съюз.

Потвърждение на всичко казано дотук даде през вчерашния ден и (правителственият говорител) Стелиос Пецас. " Анкара, с последното си деяние, което се прибавя към многократните провокации напоследък, предприе едностранно и самоволно ново установяване на границите на региона за търсене и избавяне под своя пълномощия. Това решение е крещящо нелегално, тъй като включва региони, които освен се намират под гръцка пълномощия, само че и под гръцки суверенитет ", сподели представителят на държавното управление и добави, че ескалацията от страна на Анкара се сблъсква с " интернационалната правда и не основава юридически резултат ".

Претенциите на Анкара влизат в несъгласие с ситуацията, несъмнено още през 50-те години и заявено пред способената Международна морска организация, като съответстват с региона на надзор на полетите, предоставен на Гърция, т.е. региона за полетна информация на Атина.

Правителственият представител акцентира още, че Гърция посредством способния Единен център за съгласуваност на издирването и спасяването в Пирея координира дейно всички интервенции за търсене и избавяне в зоната си на отговорност, като дава услуги на всички самолети и кораби, които бъдат изложени на заплаха. Интензивните дипломатически дейности ще продължат и на следващия ден с визитата на премиера Кириакос Мицотакис в Никозия за тристранната среща с (кипърския президент) Никос Анастасиадис и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

И през вчерашния ден (гръцките) въоръжени сили останаха в положение на подготвеност, макар че (турският проучвателен кораб) " Оруч Реис ", който следва курс на югоизток, доближи до най-западната точка на непокътнатия от Анкара регион, до 80 морски благи от (гръцкия остров) Кастелоризо.

Днес сутринта, в случай че продължи да се движи със същата скорост, ще доближи на разстояние от към 12 морски благи от Стронгили, един от трите острова на групата на Кастелоризо. Заповедите, които са получили въоръжените сили, е да се разпрострат за отбрана на оповестените (гръцки) суверенни права, т.е. 6 морски благи от групата. В региона на евентуален гръцки суверенитет (от 6 до 12 морски мили) гръцките сили ще уведомят турския изследователски транспортен съд по радиовръзка, че се намира в рамките на гръцкия континентален шелф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР