Действително имаме двайсетина човека, по-точно между 20 и 50, които

...
Действително имаме двайсетина човека, по-точно между 20 и 50, които
Коментари Харесай

Петков пред френското списание „Международна политика“: Мафията у нас са около 50 души

Действително имаме двайсетина индивида, по-точно сред 20 и 50, които през целия си живот са забогатявали нелегално, поддържайки привилегировани връзки с политическата власт. Те са по принцип съперници, само че и взаимно подвластни един от различен, всеки от тях натрупа срамни секрети за другите, и се съюзяват когато ползите им са застрашени. На всичкото от горната страна имат основен прокурор, който е в тяхна услуга и ги пази. Едновременно са солидарни и недосегаеми. Ако това назоваваме „ мафия “, значи има такава в България. "

Това декларира министър председателят Кирил Петков в изявление за летния брой на френското списание „ Международна политика “. Интервюто е взето от Александър Леви през май 2022 година, само че е оповестено чак в този момент, написа

" Единственият плюс тук е, че България има 6,5 милиона поданици – колкото два Ню Йоркски квартала – и е по-лесно да се отървем от мафията в два квартала, в сравнение с в голяма територия като Русия да вземем за пример! Трудното е, че тези хора разполагат със обилни средства и управляват правосъдната система, изключително, наблягам, благодарение на основния прокурор. Последният беше определен за седем годишен мандат през 2020 година Единствен Парламентът може да го уволни, само че партиите в настоящето Народно заседание нямат предпочитание да го създадат, тъй като огромна част от депутатите им ще изгубят протекциите си и ще би трябвало да отидат в пандиза. Единственият метод да се преборя с тази мафия е да се обърна към Европейската прокуратура с вярата магистратите ѝ да сезират няколко каузи, да разплетат кълбото и да стигнат до основния прокурор, и тогава той ще е заставен да подаде оставка " - декларира Кирил Петков.

Ето част от изявлението на Петков пред „ Международна политика “:

– В този подтекст чувствате ли се заплашен? Откакто поехте поста казахте, че няма да променяте навиците си, ще продължите да ходите на работа пешком, с минимална охрана… Това не е ли по неволя? За страдание в България има дълга традиция в политическите убийства…

- Мисля, че през днешния ден опасността е най-много политическа. Мафията ще направи всичко допустимо, с цел да събори държавното управление ми. Има потенциала да го направи. Предвид финансовите средства, с които разполагат, тези хора могат да си купят задоволително депутати, с цел да се опълчват на политиката ми. Ако не съумеят, това е различен въпрос: тогава рискът от, да кажем, по-брутална борба ще нарасне доста. Припомням, че тези хора нямат никакви угризения. Но с нас се сблъскват с нов проблем: ние сме доста огромен екип. И партията ни не е пирамидална конструкция, няма да рухне, в случай че се събори върхът й. Напротив, в случай че някой инцидентно направи сходна нелепост, единствено ще укрепи нашата решителност и известността ни. Премахването на един човек не отстранява опасността, напротив; и мисля, че тези хора, които никога не са глупави, са го разбрали. Така че не преставам да пристигам пеш на работа, всеки ден.

***

– Вие сте бизнесмен и сте се борили за разнообразни дела в българското гражданско общество. Имате ли политик, който да ви служи за образец?

– Нямам единствено един модел, няколко са. На европейско равнище имам чудесни връзки с Еманюел Макрон. Имаме еднообразно виждане за нещата, от едно потомство сме. Следват нидерландския министър председател Марк Рюте, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис… Отвъд Атлантика одобрявам доста Барак Обама. Това са все водачи с сходно на нашето развиване: чудесно обучение, мощна мотивация да трансформират насоките в страните си, и като цяло без да обявяват откровена идеология. За мен идеологиите постоянно са били сурогат на рационалното мислене. Когато не ни се мисли доста, използваме идеологията. Затова не имаме вяра в идеологии, каквито и да са те. Ние сме прагматици. Опитваме се да постановяваме единствено рационални ограничения, без значение дали ги дефинират като леви или десни. Сега мога да ви кажа и какви политически водачи не одобрявам: преди всичко идва Путин, несъмнено. Всички сме заложници на имперското му мислене и на егото му: хиляди души умират поради него, още повече страдат от икономическата рецесия, която провокира. Не одобрявам и Доналд Тръмп. Този човек сякаш се обръща към американците в неравностойно състояние, а те не осъзнават, че са първите жертви на политиката му.

Накратко, не одобрявам политици, които преследват персонални цели когато са на власт: замогване, суетност, фикс идея за величие… Възхищавам се на тези, които служат на страната си, а не обратното; на тези, които пазят идея. Обамакеър да вземем за пример беше мощна идея, каквото и да се приказва през днешния ден по тематиката.

***

– Министърът на защитата употребява терминологията на Кремъл, президентът не показва ясна позиция за Украйна… Според анкета отпреди войната, близо 60 % от българите поддържат политиката на Путин. Сигурно най-малко половината са на друго мнение след нашествието в Украйна, само че въпреки всичко: България няма ли проблем?

– Проблемът е, че доста хора бъркат русофилия с путинофилия. Към това се прибавят и 70 години съветска агитация. През всичките тези години Москва е налагала своята историческа версия посредством медии, учебници и институции. Днес в съветското посолство в София работят 118 чиновници. Това е голяма цифра! Руснаците ни държаха в съвсем 100-процентова взаимозависимост от техните горива; също така имат огромна част от енергийната ни система. Единствената ни петролна рафинерия – Лукойл – е съветска, целият ни газ се доставя от Газпром, и горивото за единствената ни нуклеарна централа идва извънредно от Русия… Това са обилни финансови потоци, които подсигуряват на Русия пазар и политическо въздействие.

Накратко, макар нашата принадлежност към Атлантическия съюз и Европейския съюз, те към момента гледат на нас като на техен спътник.

Тук желая да се върна към борбата, която води моето държавно управление, с цел да подчертая още един път сложността на обстановката. Значи имаме двадесет извънредно мощни и корумпирани души, на които сме оповестили война и които имат политически средства да ни съборят; имаме основен прокурор, който също си мечтае да изчезнем, тъй като знае, че рано или късно ще успеем да го махнем; всичкото това под зоркото око на Русия, която, с външната си политика, с горивата си и с сътрудниците си, се пробва да ни задържи в орбитата си. Убеден съм, че тези 118 чиновници в съветското посолство в София всяка заран вървят на оперативка с една единствена точка в дневния ред: какво да създадем, с цел да падне това държавно управление. А против тази армада, аз имам коалиция от четири партии, които се дърпат по доста тематики. Въпреки това, успяхме да помогнем военно на Украйна, да кажем „ не “ на Газпром, когато желаеха да им плащаме в рубли и да продължим битката си против корупцията.

– Може ли да дадете съответен образец за битката против корупцията?

– Да вземем за образец газа. Когато Газпром реши да прекъсне едностранно доставките през април т.г., разбрах няколко неща. Първо, че има решения, които предшествениците ми умишлено са пренебрегнали. Например азербайджанският газ е с една трета по-евтин от руския; а предходното държавно управление е отхвърляло тази опция под претекст, че няма интерконектор с Гърция, което не е правилно, тъкмо го пуснахме в употреба! Това значи, че преди време някой освен е попречил да има диверсификация, само че е и купувал по-скъп газ на гърба на българския поданик. Открихме лицето, което е подписало този документ (и което може би не е взело сходно решение) и се опитахме да го арестуваме. И тогава основния прокурор се намеси: сезира всички документи и даде обещание да стартира следствие. От тогава не сме чули нищо по въпроса.

Разбрах, че в доста случаи корупцията на национално равнище обслужва ползите на съветската външна политика. Най-често едни и същи хора забогатяват като отклоняват средства и подписват с руснаците нездравословни за икономическата и политическа самостоятелност на нашата страна покупко-продажби.

Установихме, че борейки се против корупцията, застрашаваме задачите на съветската външна политика. Да вземем различен образец – газопровода „ Турски поток “, извънредно значим план за Кремъл, чиято цел е да заобиколи Украйна и да отслаби стопанската система ѝ. Този газопровод, който обслужва Централна Европа (основно Сърбия и Унгария), минава през нашата територия, взели участие сме във финансирането му с 1,5 милиарда евро, а даже не планува доставки за България! Кой е разрешил построяването му? Правителството на Бойко Борисов, който се показва за най-върл проевропеец и проатлантик. Когато беше задържан за малко през март месец т.г., преди да бъде пуснат на независимост от същия основен прокурор, полицията претърси жилището на пи-арката му. В гаража ѝ бе открит първокласен джип 4х4, благосъстоятелност на компанията строила българския сектор на Турски поток. Далаверата е ясна – джипът е подарен от съветската компания, която строи газопровод за 1,5 милиарда евро, обслужващ само ползите на Кремъл. Тук ясно си проличава връзката сред корупцията и съветската външна политика, която работи в редица покупко-продажби на Балканите, а даже и на равнище Европейски съюз.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР