Действието на Конвенцията от Монтрьо е под въпросНеотдавнашното посещение на

...
Действието на Конвенцията от Монтрьо е под въпросНеотдавнашното посещение на
Коментари Харесай

Tурция - Русия: Западът извива ръцете на Реджеп Ердоган

Действието на Конвенцията от Монтрьо е под въпрос

Неотдавнашното посещаване на Владимир Зеленски в Истанбул, диалозите му с президента Ердоган, информацията за началото на строителството на цех за произвеждане на безпилотни самолети в Украйна, ярките изказвания на турския водач и не по-малко нашумялите случаи - всичко това остави другите аспекти на съветско - турските връзки в известна сянка.

Междувременно от 1 юли тази година таксите за пренос на търговски кораби по маршрута Босфор - Мраморно море - Дарданели още веднъж бяха увеличени (след октомври 2022 г.) (сега с 8,83%). „ Базовата стойност на златния франк във връзка с коефициентите на налози и такси (фарове, избавителни служби и санитарни инспекции), които се ползват за кораби, преминаващи през турските проливи, преминаващи без прекъсване в сходство с Конвенцията за проливите Монтрьо, е избрана на $4,42 от 1 юли 2023 година,- цитира вестник Aydinlik изказването на Главна дирекция по морски превоз.

Като се има поради, че сега минимум половината от общия размер на външнотърговския превоз на Русия минава по този маршрут (включително повече от 60% от експортния превоз на петрол и нефтопродукти и 55-60% от химически торове и зърно), ние приказваме за много огромна сума. До края на годината приходите от пренос може да доближат до 900 милиона $ против 160-170 милиона $ по-рано.

Освен това, съгласно министъра на превоза и инфраструктурата на Турция Абдулкадир Уралоглу, „ цените в Босфора към този момент ще се преразглеждат годишно въз основа на президентски декрет “, т.е. без да се взема поради Конвенцията от Монтрьо (1936 г.), която не планува едностранно случайно нарастване от Анкара...

Тук е уместно малко историческо отклоняване. Осъзнавайки компликациите на турските сътрудници, при започване на 40-те и 50-те години на предишния век Съветският съюз, подкрепян по този въпрос от България, Румъния и Югославия, предложи да се вкара допълнение към член 2 от Конвенцията от Монтрьо („ В спокойно време комерсиалните кораби се употребяват с цялостна независимост на прекосяване и мореплаване в проливите през деня и нощем под всевъзможен байрак, с всевъзможен тип товари ”) наредба, съгласно която смяната на директните цени за прекосяване през черноморските проливи би била невъзможна без съвещания с всички страни, подписали документа.

Обаче Америка, Англия и техните съдружници – също подписали Конвенцията, в това число самата Турция, прозорливо вземат решение да отхвърлят това предложение, а през май 1953 година, след гибелта на И. Сталин, и самият Съюз на съветските социалистически републики го отдръпва.

Оттогава, само че изключително в последно време, Турция неведнъж се възползва от привилегированото си географско състояние, основателно или не толкоз, с позоваване на разнообразни фактори - от настоящата икономическа обстановка до околната среда. В същото време е добре известно по отношение на проектите за създаване на обходни канали, които няма да бъдат обхванати от Конвенцията от Монтрьо.

През октомври предходната година таксите за прекосяване на плавателни съдове през проливите се усилиха повече от 50 %, възлизайки на 4,08 $ за звук " чист " тонаж (нетен тон). Но наподобява, че този тарифен " пулверизатор " се е сторил непълен за турските управляващи, които се пробват да употребяват всяка опция, с цел да показват " кой е шефът ".

Ръководителят на турския транспортен орган напомни, че таксите за чист звук за задгранични кораби са изчислени на база златен франк, в сходство със същата спогодба от Монтрьо, еквивалент на 0,8 $. През октомври 2022 година обаче турската страна случайно промени тази конфигурация, като усили таксата до рекордните $4,08.

Така министърът пресметна, за транспортен съд с чист тонаж 10 000, „ от 7 октомври 2022 година таксите бяха 16 393 Щатски долар, а от 1 юли 2023 година корабът ще заплаща 17 760 Щатски долар “. И макар че държавното управление на Реджеп Ердоган осведоми авансово за нарастването на цените за прекосяване през черноморските проливи, това не трансформира същността на въпроса: в действителност Конвенцията от Монтрьо се преразглежда „ тихомълком “ и по този метод има явен напън върху всички страни, които употребяват Босфора и Дарданелите за външнотърговски интервенции. И на първо място това се отнася за Русия, чиято взаимозависимост от южния морски път, със усилване на санкционния напън, придобива спомагателни аспекти.

По-рано, в края на ноември 2022 година, Анкара публично разгласи, че танкерите, преминаващи през проливите (не единствено с съветски нефт и освен от съветски пристанища), би трябвало да дават потвърждения от застрахователни компании, гарантиращи застрахователно покритие на танкерите и техните товари в турски води. Необходимостта от сходна мярка беше стимулирана от решението, взето месец по-рано от Г-7, Европейски Съюз и Австралия, да се разреши на корабите, пренасящи съветски нефт, да бъдат застраховани единствено в случай че петролът на борда е закупен в сходство с „ ценовия таван “, избран от груповия Запад (до $60 за барел).

По думите на Директора на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, прехвърлянето от страна на Турция на Киев на водачите на неразрешения в Русия полк „ Азов “ може да се оцени „ като неизпълнени отговорности от турската страна в тази им част. И това не характеризира добре турската страна. ” На уточняващ въпрос за вероятни контакти с Турция по тази тематика, С. Наришкин отговори негативно.

Изглежда, водена от вътрешни или други съображения, турската страна е решила да ускори съществено политическия и стопански напън върху съветската страна. По думите на Дмитрий Песков „ в подтекста на подготовката за срещата на върха на НАТО Турция беше подложена на огромен напън и Анкара, като член на алианса, се солидаризира с него, Русия схваща всичко това прелестно “, само че „ нарушаването на споразуменията не украсява никого. ”

Реджеп Ердоган загатна и възможното посещаване на Владимир Путин в Турция през август, наподобява обаче към момента няма изясненост по отношение на това пътешестване и възможния му дневен ред. Както отбелязва известният съветски ориенталист и тюрколог Иван Сародубцев, „ под килима на руско-турските връзки се носят доста искри ” и новите, добре дефинирани знаци на мироопазване и гаранции за Турция могат да доведат до загуба на нейния неофициален статут на „ фаворизиран ” миротворец.

Някои специалисти виждат в последните, меко казано двусмислени решения на Анкара, с изключение на желанието да се възползва оптимално от сложната обстановка, в която се намира Москва, също и желанието да трансферира експортния превоз на каспийския нефт от Черно море от съветските и частично грузински пристанища към линията Баку-Тбилиси-Джейхан.

По мнението на ориенталистката Карине Геворкян, която още преди президентските избори в Турция на 28 май прикани да не се изпада в несъразмерна еуфория от успеха на Ердоган, полето му за маневриране „ се есринало до неспособност “.

Колективният Запад, който е във война с Русия, „ в предизборната обстановка в Турция заложи главно на самия Ердоган “, до момента в който Кемал Кълъчрароглу изпълняваше спомагателни функционалности. Удължаването на президентските пълномощия не анулира острите социално-икономически проблеми, чието решение изисква минимум 100 милиарда $, които могат да бъдат обезпечени най-вече от монархиите в Персийския залив, на първо място Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Но с цел да не попаднат тези пари под идващите наказания, „ Той би трябвало да работи, както му е казано от Вашингтон или от Лондон... в този случай позициите на Съединените щати и Англия не се разминават. Евентуалното предаване на Киев на съветските зенитно-ракетни системи С-400, продадени преди този момент на Турция, което администрацията на Байдън от дълго време се стреми да реализира, с изключение на съществени военно-политически проблеми, може да докара до по-нататъшно изхвърляне (меко казано) на актуалната конструкция на руско-турското взаимоотношение.

Според Hürriyet, който цитира източници в държавните кръгове, „ мнението, че Турция се е отвърнала от Русия и се е обърнала напълно към Запада, не е правилно. Tурция ще продължи да следва политика на баланс като интернационална и районна мощ. В този подтекст Турция ще продължи да развива връзките със Запада и Европа, като в същото време поддържа „ транспарантни договаряния “ с съветския президент Путин “. И в случай че няма особени подозрения във връзка с Запада и Европа, то има от ден на ден въпроси по отношение на доверителния темперамент на руско-турските връзки в средносрочен проект.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР