Действайки в синхрон със задокеанските партньори, властите на ЕС не

...
Действайки в синхрон със задокеанските партньори, властите на ЕС не
Коментари Харесай

На европейските компании ще им бъде забранено да произвеждат критично важни чипове в Китай

Действайки в синхрон със задокеанските сътрудници, управляващите на Европейски Съюз не се двоумят да предложат свои лични ограничения за ограничение на въздействието на Китай върху стопанските системи на западните страни. Друг пакет от законодателни начинания предлага усилване на контрола върху активността на европейските компании в Китай. По традиция създателите на самодейността декларират, че ограниченията не са ориентирани против съответна страна.

Според замисъла от създателите на самодейността, както отбелязва Politico, се възнамерява да се лимитират индустриалните и научните действия на европейските компании в Китай, свързани с сериозни области, а точно суперкомпютри, изкуствен интелект и съвременни полупроводникови съставни елементи. Ако законопроектът бъде признат, той ще одобри формата на европейска тактика за икономическа сигурност, изяснява източникът. Ръководителите на страните членки на Европейския съюз ще обсъдят тази концепция в края на този месец на срещата на върха.

В същото време, еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер (Margrethe Vestager) акцентира, че Китай остава най-важният сътрудник за Европейски Съюз в доста области, в това число въпросите на околната среда и климата. Жозеп Борел (Josep Borrell), началник на европейската дипломация, добави, че Европейски Съюз не се придържа към духа на борбата с Китай.

Според замисъла на европейските служители, вложенията ще бъдат следени в три направления: когато задгранични компании купуват скъпи активи в Европа, когато доставят артикули и технологии от Европейски Съюз на ненадеждни страни и когато европейски компании влагат в активи в ненадеждни страни. Европейският съюз може даже да има специфични надзорни органи с подобаващи пълномощия. Те ще могат да предотвратят да вземем за пример прехвърлянето на значими промишлености и напреднали технологии към обособени страни.

В софтуерно отношение филтрирането на вложенията ще се прави в областите на квантовите калкулации, изкуствения разсъдък и модерните полупроводникови съставни елементи. Някои от страните от Европейски Съюз към този момент показаха угриженост по отношение на капацитета на тези ограничавания да повлияят отрицателно на капиталовия климат в района. Представители на бизнеса също показаха безпокойствие от разискването на сходни ограничения, като ги нарекоха подобаващи единствено в краен случай. Ако самодейността бъде завършена във тип на законопроект, той ще бъде импортиран за разискване в Европейския парламент преди края на тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР