Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници

...
Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници
Коментари Харесай

Детските клиники на няколко болници ще бъдат прехвърлени в болница “Лозенец“

Действащите сега детски клиники в към десетина столични лечебни заведения ще бъдат извадени от тях и трансферирани в болница “Лозенец “, която държавното управление реши през предходната седмица да трансформира в Национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен надзор.

Ананиев заяви, че ще сътвори експертна група с присъединяване на болнични шефове и педиатри от лечебните заведения “Александровска “, “Света Екатерина “, Националната кардиологична болница, “Царица Йоанна “-ИСУЛ, “Пирогов “, Майчин дом, Специализираната детска болница “Иван Митев “ и други за правене на обстоен проект за деяние за преструктуриране на наличните структури в болница “Лозенец “.

Отделно ще бъде основана правно-икономическа група за административната част на преструктуринането. Детските клиники на тези лечебни заведения ще излязат от тях посредством смяна в статута и капитала на сдруженията. В хода на преструктурирането ще се направи и одит на финансовото положение на болница “Лозенец “.

В изявлението си министърът уточни, че посредством построяването на многофункционалната детска болница децата ще получават сложно обслужване в границите на една конструкция, ще им бъде обезпечена най-хубавата здравна грижа, ще бъде подтиквана и специализацията на младите лекари в региона на педиатрията.

Според Кирил Ананиев детската болница не би трябвало да бъде комерсиално сдружение. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, по този начин и с поддръжка от страната.

Министър Ананиев заяви, че е направен явен график за деяние през идващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той уточни внасяне в Народното събрание на законова смяна в Закона за лечебните заведения за преструктуриране на Болница „ Лозенец “ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо сложно лекуване на деца. Статутът на лечебното заведение ще е по член 5 от Закона за лечебните заведения – като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето. Ще бъде основана експертна група, в която ще вземат участие шефовете на редица лечебни заведения, с цел да изготвят обстоен проект за деяние за преструктуриране на наличните болнични структури в УБ „ Лозенец “, които не са свързани с лекуването на деца. Към нея ще се включат и специалисти по педиатрия и детски грижи с потвърден професионален опит.

„ В хода на осъществяване на дейностите, болница „ Лозенец “ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което да обслужва единствено деца. Ще реализираме това без да се основава обществено напрежение и без риск както за лекуването на пациентите в болничното заведение и професионалната реализация на личния състав в нея, по този начин и за образованието на студентите на територията на лечебното заведение. Важно е да подчертая най-после, че имам цялостната политическа поддръжка на държавното управление, като по този метод ръководещите се отхвърлят от една своя привилегия в името на здравето на българските деца “, беше безапелационен министър Ананиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР