Дейностите бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан

...
Дейностите бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан
Коментари Харесай

Музей на рибарския поминък вдъхна нов живот на рушащата се Водна кула в Поморие

Дейностите бяха финансирани по Договор за безплатна финансова помощ, подписан сред Община Поморие, Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 и МИРГ Поморие.

Опасната остаряла постройка на тогавашната Водна кула в Поморие към този момент е превърната в хубав Музей на рибарския занаят. Днес кметът на община Поморие Иван Алексиев публично откри новия арт комлекс в наличието на заместник-кмета Янчо Илиев, мениджъра планове Георги Петков, шефа на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев, Валентин Продромов – ръководител на локалното рибарско съдружие и риболовци.

Дейностите бяха финансирани по Договор за безплатна финансова помощ, подписан сред Община Поморие, Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При осъществяване на плана за реорганизация на разрушеното и рисково оборудване бяха построени панорамна площадка и механически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на разнообразни детайли, свързани с историята на града и рибарството, показани на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

„ Щастлив съм, че Поморие се снабди с още един обект, разкриващ повече за предишното, само че и за сегашното на нашия град и за препитанието на хората в него. Това ще бъде един жив музей, тъй като рибарството в Поморие го има и ние поставяме старания, с цел да спомогнем развиването на този занаят и с цел да улесним работата на риболовците. Всеки клиент ще може да се запознае с историята и да научи любопитни обстоятелства за занаята. Освен това обектът е с такава локация, че посетителите ще имат опция да се разходят до близкия вълнолом или до рибарското пристанище, с цел да видя онлайн по какъв начин се лови вкусна риба. “, сподели кметът Алексиев.

Паралелно с този, ще се извърши и план за цялостна реорганизация на съществуващите наоколо до водната кула обекти (складове и гаражи) за превръщането им в арт ателиета за приложно и изтънчено изкуство.

Предстои обогатяване на музейната експозиция, както и основаване на занаятчийски ателиета с тема „ Рибарството – просвета и обичай на риболовците “. Местните риболовци от рибарско съдружие „ Нептун “ направиха подаяние – достоверна дървена лодка, която скоро също ще откри място в музея.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР