Девня - древна и модерна Причината за засушаването на язовир

...
Девня - древна и модерна Причината за засушаването на язовир
Коментари Харесай

Рекордно нисък приток на води към язовир Цонево е регистриран тази година

 Девня - антична и съвременна Причината за засушаването на язовир " Цонево " е рекордно ниският приток на води към оборудването, който се равнява на към 25,8 млн.куб.м. за актуалната година. Това оповестиха в отговор на питане на " Девня - антична и съвременна " от Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) във връзка слуховете, че водоемът бил " източен ".

Към 10.12.2019 година размерът на язовира е 147,540 млн.куб.м, което съставлява 44,7% от общия размер на водоема – 330 млн.куб.м.

В БДЧР не е постъпвало съобщение по член 142 от Закона за водите за източване на язовира. При междинна по мокрота година (година с обезпеченост 50%), средногодишният приток към язовира е 188,8 млн.куб.м., до момента в който за 2019 година същият е към 25,8 млн.куб.м., като това е най-ниският приток в последните 10 години (за съпоставяне прогнозният приток за доста суха година с обезпеченост 95% е 39,39 млн.куб.м. ).

Към ноември 2019 година сдружение " Консорциум Девня “ АД е употребило за промишлено водоснабдяване общо 3, 943 млн.куб.м. вода при позволен размер по график от 5, 100 млн.куб.м. Разрешените размери за потребление от язовира се дефинират в годишен и месечни режимни графици, които са неразделна част от разрешителното за водовземане. Ежемесечно с графика за потребление на водите от комплексните и значими язовири се позволяват избрани предели от язовира, като се вземат поради настоящата информация за положението на язовира, прогнозата за упования приток, хидрометеорологичната конюнктура и поръчките на водоползвателите – титуляри на разрешителни за водовземане от язовира.

Последното изпускане на водни маси за освобождение на размер от язовир " Цонево " е осъществено в интервала 5 март - 19 април 2018 година, когато е доближат размер на язовира – 293 млн. куб.м. 

До момента от язовира се подават водни маси за промишлените потребности на Консорциум " Девня " АД и за оводняване коритото на р. Камчия след язовира, като това е регламентирано от гореспоменатите месечни графици.

Напояване от язовира не се прави. Съгласно наредбите на Закона за водите " Напоителни системи " ЕАД показва всекидневно информация за наличните размери, приток и разход в комплексните и значими язовири, предоставени за употреба на сдружението.

" Напоителни системи " ЕАД осведоми, че при този приток и макар продължителната липса на превалявания, водата в язовира ще бъде задоволителна, с цел да обезпечи водоподаването към Консорциум " Девня " АД и оводняването на река Камчия за най-малко една година напред, без това да докара до постигане на кота мъртъв размер на язовира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР