Деветима от общо 10-те арестувани от арменската бригада, обвинени че

...
Деветима от общо 10-те арестувани от арменската бригада, обвинени че
Коментари Харесай

Съдът пусна 9-ма от 10-те арестувани от арменското ОПГ, продавало техника менте

Деветима от общо 10-те задържани от арменската бригада, упрекнати че са част от ОПГ, бяха пуснати от съда късно нощес. След над 10-часово правосъдното съвещание Пловдивският областен съд с докладчик арбитър Станислава Бозева реши, че в ареста ще остане единствено посоченият за лидер на ОПГ-то 32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян.
Прочетете още
Шестима от освободените бяха пуснати под гаранция сред 1000 и 3000 лв., а другите трима са пуснати без мярка за неотклонение.

Припомняме, че те бяха упрекнати, че са  продавали китайки принадлежности, регистрирани като българска марка, с етикети на немска такава.

Прокуратурата изиска " задържане под стража " за всички участници в проведена незаконна група. Според държавното обвиняване всяко едно закононарушение, за което членовете са привлечени като обвинени попада в графата " тежки " по смисъла на закона – организация и присъединяване в ОПГ, данъчни закононарушения, измами и пране на пари.

32-годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян е апетитен за лидер на проведената незаконна група. При профилираната полицейска акция бяха арестувани също майка му Карине Ховсепян и татко му Григорий. Другите задържани са сестра му Нона, брачната половинка му Елисавета Карамфилова, както и комерсиалния му сътрудник Мартин Попов, брат му Тодор, Панайот и Мартин Димитрови и Мирослав Стаменов.

По делото е изяснено, че групата е оперирала през 4 онлайн магазина, като всеки от тях е обвързван с друга компания. Основен снабдител и на четирите магазина е Геворг Харутюнян.  Topmaistor ”  и „ Кraft-shop ” се водят благосъстоятелност на компания „ Веле трейд ”, чийто шеф, съгласно Търговския указател е майката на Геворг – Карине.  „ Мegamaistor ” е на компания „ Майстор. Бг ” със притежател Мартин Попов, а „ Techforman ” e на компания „ Юнайтед груп ” на Мирослав Стаменов.  Той има и компания „ Тех фор мен ”.

По данни на прокуратурата през 2022 година сдруженията, внасяли инструментите, са имали към 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лв.. Приходите обаче не са били декларирани пред Национална агенция за приходите, не са плащани и налози за тях. Печалбата е била влагана в парцели, първокласни коли или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

„ Към момента има задоволително доказателства, че точно те са причинители на закононарушенията ”, сподели прокурор Галя Андреева по време на делото. Касае се за недекларирана вносна артикули, стикери и лепенки на търговски марки, с които никой няма право да търгува. Задържани са над 11 000 стикера, повече от 10 000 принадлежности и огромен брой други артикули с регистрирани търговски марки. Те са били благосъстоятелност на сдружението „ Веле Трейд ”, на обвинената Карине. Стоките са рекламирани като извънредно качествени немски марки във всички уеб сайтове, без да са такива. Имало е регистрация на сателитни компании посредством „ Веле Трейд ” да се продават тези търговски марки. Паралелно с това е осъществявана продажба на артикули посредством изпращане по куриерски компании. Действало се е с сложени лица посредством натрапен платеж, след което парите са били регистрирани. На сдруженията не са плащани налози и даже не са подавани данъчни заявления. „ Оборотите, които са били декларирани надалеч не дават отговор на действително осъществения импорт. Само за 2 от сдруженията приказваме за близо 2,5 млн. ”, добави Андреева.

 „ Трайната организация на работа и разпределението на функциите на ОПГ-то е ръководено от Геворг. Вярно е, че огромна част от обвинените имат фамилии, които се нуждаят от поддръжка, само че сега това не би трябвало да попречва публичната заплаха. Всички приходи по сдруженията са били точно от онлайн търговия с дадените артикули. Марката „ Kraft worlds ” не е немска и е записана в България от обвинената ”, сподели още прокурорът по дело.

Според държавното обвиняване са налице всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение – обосновано съмнение, че са причинители на закононарушението за което са упрекнати, съществуване на социална заплаха, опция за укриване или осъществяване на друго закононарушение.

В хода на делото за разглеждане на мярката за неотклонение бяха позволени за разпит и двамата очевидци. Лили Аврамова, която живее на фамилни начала с Панайот Николаев и Йордан Малинов, който е израснал с Мирослав Стаменов.

„ Заедно с Панайот сме от 5-6г. Живеем в Смирненски, в апартамент. Бременна съм в осмия месец и чакаме дете. Трудно е да се оправя без него. Майка ми умря, татко ми го няма. Той също е без родител и се оправяме двамата сами. Майка му е в мъчно състояние и има доста заеми. Трудно ми е като го няма, а и колата ми е конфискувана, въпреки че е купена с персонални средства и е на мое име. Той се грижи за цялото домакинство, защото аз сега съм в болничен. Много съм напрегната и не мога да се оправя без него ”, описа дамата до Панайот.

„ Всичко във компанията е безусловно изрядно и той постоянно е желал всичко да бъде такова. Плаща си налози и всичко е законно ”, добави още тя.

Йордан Малинов, който се занимава с автосервизи и е клиент и другар на Мирослав Стаменов се опита да го показа като почтен предприемач, който държи на думата си.

„ Той имаше тежко детство. Като беше на 2 години татко му напусна фамилията. Никога не се е срещал със съд и служители на реда, постоянно е държал на думата си. Създаде прелестно семейство, от 15 години са дружно със брачната половинка му. После се роди детенцето му, грижи се доста добре за него. Вече е на 9 месеца ”, описа Малинов, като добави, че подаръците от сватбата на Стаменов са надвишили 110 хиляди лв..

Така съдът реши да задържи единствено Геворг Харутюнян, за който съдът счете, че има късмет да се укрие или да извърши друго закононарушение.  Очаква се прокуратурата да реши дали ще апелира стартирането на другите деветима задръжани. Адвокатът на част от арестуваните - Пламен Бонев съобщи пред TrafficNews, че ще апелира задържането на Геворг, като безпричинно. Заседанието пред втора инстанция е планувано за четвъртък 2 февруари.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР