Девет от десет британци се чувстват недостатъчно подготвени, когато става

...
Девет от десет британци се чувстват недостатъчно подготвени, когато става
Коментари Харесай

9 от 10 британци не знаят как да разполагат с личните си финанси

Девет от 10 британци се усещат незадоволително готови, когато става въпрос за персоналните им финанси, сочи изследване, финансирано от онлайн услугата Pepper на Израелската банка Леуми и представено от Business Insider.

Освен това 47% от запитаните са декларирали, че съгласно тях е работа на банката им да им оказва помощ в разпределянето на персоналните финанси и финансовите решения, които взимат. Почти 1/4 - 24% пък споделят, че са били подвеждани от финансови препоръки на банките, които ги обслужват.

Проучването също по този начин откри, че 72% от участвалите в него към сегашния миг не влагат в акции, дялове или капиталови фондове като 1/5 от тях даже не знаят по какъв начин става това.

Fintech промишлеността прави всичко по силите си, с цел да промени това и да направи финансовите услуги по-прозрачни и налични като помогне на потребителите да схващат по-добре вариантите, които имат, само че все пак неналичието на познания и умения остава.

Някои Start-up компании към този момент залагат на просветителни стратегии, с които да завоюват повече клиенти. Например американската платформа за търгуване Robinhood, която не начислява комисионни за услугата, която предлага, неотдавна купи медийната компания MarketSnacks, с цел да предложи на своите клиенти финансови бюлетини и подкастове, с цел да може те да се образоват повече в бранша и надлежно по този начин да се възползват повече от услугата им за търгуване.

Други компании пък префокусират напълно бизнес моделите си към това да оказват помощ на своите клиенти да взимат по-добри финансови решения. Британските fintech платформи Cleo и Plum да вземем за пример се целят да оказват помощ на своите клиенти да наблюдават деликатно ежедневните им разходи и да им дадат препоръки по какъв начин да спестят пари. 

С сходни услуги, така наречен fintechs (финансово-технологични комании) се надяват да разчупят пазара на финансови услуги, който не е толкоз фокусиран върху подобряването на финансовата просветеност на клиентите си.

Докато сходни услуги могат да оказват помощ за взимането на по-добри финансови решения, осведомеността за тях към момента е ниска.

За да имат триумф, fintech компанните би трябвало да информират правилно своите клиенти, до момента в който ролята на регулациите в това естество не би трябвало да бъде подценявано. Тези компании би трябвало да се концентрират върху маркетирането и рекламирането на такива артикули, които да бъдат внедрени в културата на клиентите им.

Наскоро FCA направи крачка в тази посока, като вкара правила за ограничение на нерегламентираните овърдрафти - банките направиха над 2,4 милиарда английски лири (3,2 милиарда долара) от такси за овърдрафт единствено през 2017 година, само че би трябвало да се направи повече във връзка с регулациите в бранша.

Регулаторите би трябвало да се стремят по-внимателно да подсигуряват, че фирмите показват на потребителите цялостен обзор на техните благоприятни условия за финансови услуги, в това число предлаганите от съперниците, да вземем за пример когато става въпрос за спестовни сметки и кредитни карти.

Редактор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР