Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла

...
Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла
Коментари Харесай

Лавата от вулкана на Ла Палма стигна океана, отделя се отровен газ

Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата, унищожила здания и плантации, нощес доближи Атлантическия океан, съобщи Ройтерс.

Големи облаци от бяла пара се образуваха в региона Плая Нуева, до момента в който горещата лава влизаше в прикосновение с водата. На оповестени в обществените медии фотоси се вижда по какъв начин лавата се събира и натрупва край една канара.

Властите предизвестиха, че при изливането на лавата в морето може да има детонации и да се отделят отровни газове. Службите за незабавна помощ приканиха хората, които са на открито, неотложно да потърсят безвредно място. Не се оповестява за потърпевши.

Лавата се стича по западния скат на вулкана Кумбре Виеха към океана от 19 септември. Потокът унищожи близо 600 къщи и бананови плантации на острова. Евакуирани бяха хиляди хора. На жителите на три села в понеделник беше подредено да не излизат и да държат вратите и прозорците затворени.

Испанските управляващи през вчерашния ден оповестиха Ла Палма за бедствена зона, което ще задейства отпущането на средства за подкрепяне на острова.

Правителството разгласи първи пакет от 10,5 милиона евро, като 5 млн. от тях са предопределени за пазаруването на къщи, а останалото - за покупката на обзавеждане и на най-необходимото за семействата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР