Детските градини и ясли отварят врати от 22 май. Дейността

...
Детските градини и ясли отварят врати от 22 май. Дейността
Коментари Харесай

От 22 май отварят детските градини. Призивът обаче е децата да останат вкъщи

Детските градини и ясли отварят порти от 22 май. Дейността ще се възобнови при строго съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Това стана ясно от оповестения брифинг в Министерския съвет, на който участваха минисъра на образованието Красимир Вълчев и здравния министър Кирил Ананиев.

" Ако могат децата, да останат у дома. Това е най-сигурната среда. Не предлагаме, в случай че друга опция съществува, родителите да пускат децата. Опасността и епидемията надалеч не са минали. Има огромен % родители, които сега се двоумят ", прикани министър Вълчев.

Решението ще бъде в ръцете на всяка община. Детските градини ще отворят поетапно, като от на следващия ден ще проработят единствено част от тях.

Родителите ще подпишат и заявления, с които ще осведомят, че са осведомени с всички ограничения и непринудено са поискали тяхното дете да постъпи в детската градина, изясни здравният министър Кирил Ананиев.

Предвидени са редица ограничения, които подсигуряват спазването на отдалеченост. Въпреки това обаче просветителният министър съобщи - няма по какъв начин да се съблюдава отдалеченост при децата. Температурата им ще се мери и с живачен термометър.

" Няма да вършим изключителна система. Много постоянно в градините и яслите откриваме карантина във връзка други болести. Действа се по същия метод. Зависи от размера на заведението ", изясни доктор Ангел Кунчев във връзка журналистически въпрос по какъв начин ще се действа, в случай че има данни за инфектирани с ковид деца.

Притесненията са по отношение на личния състав и родителите у дома, които могат да се заразят.

" Направихме поучвания по въпроса с личния състав. До 10% са тези, които декларират, че не биха се върнали на работното си място. Всеки има право да съобщи отпуск. Такъв се употребява най-вече от учителите през лятото. Анализът от изследванията към този момент демонстрира, че нямаме проблем да обезпечим с личен състав провеждането на процеса ", изясни още министър Вълчев.

Очаквайте още детайлности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР