Детските домове, селските училища и другите образователни и социални институции

...
Детските домове, селските училища и другите образователни и социални институции
Коментари Харесай

Възстановяване на старите компютри и кой има нужда от това

Детските домове, селските учебни заведения и другите просветителни и обществени институции не постоянно могат да си разрешат да закупят съвременен хардуер. В същото време има значително лични компютри с много остарели конфигурации. Те са изцяло способни да работят с настолен Linux, тъй че децата могат да усвоят безплатната операционна система и да се научат да програмират. Интересно е, че към 90% от най-великите познати програмисти от целия свят са почнали компютърния си живот в Linux. А и още го употребяват, тъй като няма нищо по-удобно за един програмист.

В помощ на хората

Старите ремонтирани компютри, отписани от счетоводните салда на комерсиалните сдружения или дарени от елементарните консуматори, са чудесна помощ за нуждаещите се. Така да вземем за пример пациентите в психиатричните центрове се нуждаят единствено от леки креативен игри, с цел да се разтоварят и да се радват на живота, както и от познавателни игри за развиване на мисленето. Те не се нуждаят от комплицираните други неща от компютрите, тъй че остарелият хардуер е изцяло задоволителен.

В интернет има благотворителни и даже търговски организации, които одобряват дарения на остаряло комерсиално съоръжение. Те го възвръщат, отстраняват цялата информация от дисковете, подменят някои елементи, в случай че е належащо. И дават възобновените компютри на нуждаещите се. По този метод се взема решение и казусът с изхвърлянето на остарялото съоръжение и замърсяването на околната среда. Колкото по-висока е степента на повторна приложимост, толкоз по-добре за всички. Това е доста по-добре от глупавото заличаване на годни за приложимост устройства.

Ремонтът е по-добър от утилизацията. Манифестът на PCOfficina

В Италия, да вземем за пример, това прави организацията PCOfficina. Ремонтираните машини се назовават trashware. Идеята е, че тези хибридни машини, постоянно съединени от няколко източника, са изцяло подготвени за инсталиране на Linux. Това е разликата сред trashware и остарелите ретрокомпютри. Минималните условия за trashware в този случай са Intel Core i3 и DDR3 (6 GB са задоволителни за Linux Mint).

На неотдавнашната конференция Devconf_cz Андреа Пероти, управител на Red Hat и доброволческата организация PCOfficina, описа за организацията за събиране на излезли от приложимост компютри и създаване на trashware. Те са организирали лаборатория за демонтиране и сглобяване на системи, която е доста известна измежду запалянковците.

Лаборатория на PCOfficina

Целите на придвижването PCOfficina включват икономисване на пари, запазване на околната среда и най-важното – увещание на обществото, че компютърът не е тостер. Той е повсеместен компютър със сменяеми елементи и не може да става дума за планувано остаряване.

В лабораторията на PCOfficina

Между другото, в доста американски учебни заведения също има такива безвъзмездни лаборатории за ремонт и възобновяване на хромбуци.

Ученик от публичните учебни заведения в Дженкс ремонтира хромбук

Аналогична работа се прави и от Computer Aid International и други интернационалните и национални организации в разнообразни страни.

Ретро хармония

Някои експонати имат музейна стойност. Навсякъде по света са открити десетки музеи на историята на компютърните технологии.

Ентусиасти извършват планове за възобновяване на редки копия на остарели устройства, като да вземем за пример IMSAI 8080. Така да вземем за пример един запалянко разказва в детайли процеса на закупуване на IMSAI 8080 на търг и възобновяване му в работно положение – от зареждането до вентилатора, дънната платка, модулите памет и процесора.

IMSAI 8080 е един от най-ранните лични компютри, основани на процесора Intel 8080, който се появява през декември 1975 година Той е създаден от IMS Associates, Inc., по-късно от IMSAI Manufacturing Corporation. Компютърът всъщност е клонинг на главния си съперник – MITS Altair 8800.

Захранващият модул
Модулът памет 8KRA, 8K статична RAM памет (поставя се в шината на S-100)

Ентусиастът не изяснява задачата на възобновяване на IMSAI 8080, само че загатва, че постоянно е желал да се снабди с MITS Altair 8800 (оригиналният компютър, от който е клониран IMSAI 8080), само че не е могъл да устои да купи IMSAI 8080, когато го е видял да се продава на търг за остарели машини.

Altair 8800 в Компютърния музей на IBM

Има хора, които обичат да вървят по битаците в търсене на непозната остаряла електроника, която е толкоз забавна, че можеш да си играеш с нея, да я поправиш. Да схванеш какво е това устройство, за което в никакъв случай не си чувал и за което интернет нищо не знае. Понякога се среща и странна екзотика. И е отлично, в случай че тази джаджа успее да откри приложение в семейството, само че даже и да не успее – отново е доста забавна.

Общността на феновете на остарялото компютърно съоръжение е доста необятна. Някои модели компютри се считат за именити. Например гореспоменатият IMSAI 8080 е машината на хакера от гимназията в паметния филм „ Военни игри “ (1985 г.). Именно от този компютър той задейства верига от събития, които едвам не довеждат до нуклеарна война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.

За образование

Освен това остарелият хардуер се употребява за просветителни цели. Така да вземем за пример през 2024 година се чака да бъде пусната просветителната платформа Cerberus 2100, в която се употребяват класическите остарели процесори Z80 от 1976 година и 6502 (65C02), както и AVR контролер за вход/изход. Наличието на два процесора дава достъп до два набора указания за съпоставяне. В същото време в интернет има богат набор от запаси за програмиране на тези процесори.

Cerberus 2100

AVRs е известна фамилия осембитови микроконтролери с RISC ядро от Atmel, която през 2016 година беше закупена от Microchip. Те постоянно се употребяват в образователните платки за вградена електроника, измежду които изключително се открояват платките Arduino.

Cerberus 2100 включва три програмируеми логичен интегрални схеми (FPGA) модел ATF1508AS от Microchip, обозначени на схемата като FAT-CAVIA, FAT-SCUNK и FAT-SPACER. По този метод компютърът е изцяло програмируем даже във връзка с хардуера, т.е. на равнището на обособените гейтове и тригери. И двата процесора работят с интерпретатори на BASIC, само че достъпът до компютъра може да бъде сбъднат непосредствено, т.е. в режим „ гол хардуер “ посредством вградения BIOS. Фърмуерът е версия на Arduino C. Тя също е лесна за модифициране.

Има слот за уголемение с пряк достъп до паметта (DMA), за външни карти със лични процесори.

FAT-CAT в схемата е входно-изходният контролер ATmega328PB.
Разработчиците съзнателно заобикалят усъвършенстваните графични решения, с цел да избегнат инсталирането на патентовани чипове като ESP32

Този пълностоен 8-битов микрокомпютър с 64 KB памет е платформа за възпитаници и студенти, които могат да учат информатиката, основите на цифровата обработка на сигналите и програмирането на микроконтролерите на съответен хардуер, а освен на доктрина. Всъщност не е толкоз мъчно да се сглоби повсеместен личен компютър от съществени детайли. А този развой дава на студентите ясна визия за това по какъв начин работи всичко на базово равнище, след което те могат да се нарекат пълноправни „ компютърни инженери “.

Може да наподобява допустимо студентите да се образоват на модерни търговски процесори, само че от кое място да се вземе отворена документи за тях? Така че, не, актуалните Intel и AMD не са подобаващи за образователния развой.

Въпреки че можете да вземете остарял Intel 8080. Цялата документи за него е отворена отдавна, регистрите са изучени, командите са известни. Ето за какво през 70-те години на предишния век на негова основа са създадени десетки съвместими процесори и клонинги като Z80. Както и българския СМ630, който е аналог на паметния 6502, който е в основата на българския компютър Правец-82. Компютър, който оказа помощ на доста хора да станат компютърни експерти с доста положителни умения.

Виждали ли сте този компютър?

Да обобщим: възобновяване и потреблението на старите компютри е от тройна изгода: за просветителни цели, за историческо предпазване (ретро хармония, компютърни музеи, търгове, частни колекции) и за подкрепяне на по-бедните хора и организации, които не могат да си разрешат актуалните бързи, само че и скъпи компютърни технологии.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР