Детски културен център за дейностите на проекта Музиката вместо улицата“

...
Детски културен център за дейностите на проекта Музиката вместо улицата“
Коментари Харесай

Детски културен център за дейностите на проекта „Музиката вместо улицата“ беше открит днес в Сливен

Детски културен център за дейностите на плана „ Музиката вместо улицата “ беше открит през днешния ден в Сливен.

Инициативата е на основателя на плана маестро Георги Калайджиев и неговата брачна половинка Мария Хаушилд. Центърът се намира в кв. „ Даме Груев “ до главно учебно заведение „ Юрий Гагарин “. Със средства на донори от Германия е изработен ремонт на къща, където ще се организират подготовките на младите музиканти. 

 На откриването участва кметът Стефан Радев, който за следващ път акцентира, че „ Музиката вместо улицата “ е най-успешният план за интеграция на деца от уязвими групи, който е юридически в България.

„ С откриването на центъра планът е на нов стадий. Благодарни сме на господин Калайджиев за това, което прави за неговата общественост и за Сливен. Самият той споделя, че преди време Община Сливен му е помогнала да стартира развиването си в региона на музиката. Тази година Общината се включи съществено с финансирането на плана. Ще продължим да го вършим и децата, които свирят тук, на следващия ден да продължат делото на маестро Калайджиев “, сподели Стефан Радев, който подари икона на Свети Димитър за новия център.

От своя страна Мария Хаушилд и Георги Калайджиев благодариха на донорите от Германия, на Община Сливен и персонално на кмета Стефан Радев, че подадоха ръка на плана и оказват помощ за неговото надграждане.

През август тази година беше подписан договор за подаяние на сдружението, посредством който Община Сливен даде безплатно финансова помощ на организацията в размер на 30 хиляди лв.. Сумата беше гласувана от Общинския съвет на съвещание, извършено на 19 май 2022 година

Българският цигулар от ромски генезис Георги Калайджиев живее в Германия. Той и неговата брачна половинка през 2008 година сътвориха в Сливен музикална школа за деца „ Музиката против улицата ”, чийто координатор е музикалният възпитател Радка Кусева. До през днешния ден в школата са се обучавали над 300 деца, учили се да свирят на цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара. Някои от тях не престават образованието си в музикалните учебно заведение в Бургас и Стара Загора, а по-късно и в Музикалната академия в София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР