Детската кожа е изключително чувствителна и значително се различава от

...
Детската кожа е изключително чувствителна и значително се различава от
Коментари Харесай

В разгара на лятото: Важни факти за детската кожа и слънцето

Детската кожа е извънредно сензитивна и доста се разграничава от тази на възрастните.
До 6-месечна възраст не е изцяло развъртян най-повърхностния рогов пласт, заради което загубите на вода през кожата, са доста по-високи. По-малкият брой кожни кафези дефинира предразположението към инфекции и лесното попиване на вещества, с които е в контакт.
Децата развиват кожната конструкция и компактност сходна с тази на възрастните от към 1.5 до 2-годишна възраст. Съотношението телесна повърхност-тегло при тях е релативно високо, ето за какво е значимо, кожата да се поддържа добре почистена и хидратирана.
Влиянието на закаляващите фактори - слънце, вода, въздух има безспорни позитивни резултати върхо общото подсилване, растежа и имунитета на детето. Слънцето и слънчевата радиация, са най-силни през лятото, a продължителното и неконтролирано излагане на слънце има голям брой отрицателни резултати.

Негативни резултати
Слънчево изгаряне (соларен еритем) - води до апоптоза (клетъчна смърт) на кожни кафези и инфектиране. Оплакванията се появяват към 4 часа след излагане на слънце. Наблюдава се изразено зачервяване и мъка на засегнатите кожни сектори. При по-тежките форми се появяват мехури, може да има нараснала температура, гадене и повръщане. След отминанаване на острата фаза, кожата се възвръща със залющване.
В взаимозависимост от размера на засегнатата повърхност и характера на кожните промени се следят надлежно 1ва и 2ра степен изгаряне. При изгаряне 2-ра степен със засягане на повече от 20% от кожата се постанова хоспитализация.
Дерматолозите предлагат при деца до 3-годишна възраст, като цяло да се заобикаля излагането на директна слънчева светлина. Доказано е, че при 5 и повече тежки изгаряния от слънце до 20 годишна възраст, рискът за развиване на меланом нараства с до 80%. Слънчевото изгаряне също по този начин се свързва с развиването на порфирия и ксеродерма пигментозум.
Неконтролираното излагане на директна слънчева светлина, може да обостри някои кожни болести - псориазис, атопичен дерматит. Нарушената целокупност на повърхностните кожни пластове основава условия за по-интензивно въздействие на слънчевите лъчи върху подлежащите тъкани. Осигурете съответна слънцезащита и по опция избягвайте излагането на директна слънчева светлина.
Все повече зачестяват случаите на така наречен „ слънчева алергия “. Тя се характеризира с обрив, съпроводен от мощен сърбеж на кожата и мехурчета след излагане на слънце. По-скоро се касае за слънчева нетърпимост, защото не може да се приказва за алергия, заради неналичието антитела, като част от главните патофизиологични механизми на алергичната реакция. Основното лекуване включва предотвратяване от слънцето и банкет на антихистамини.

Положителни резултати
От друга страна дозираното излагане на слънце, води до появяването на загар. Натрупване на меланин в кожата, което се показва в леко до умерено потъмняване. Меланинът има протективно деяние и защищава клетъчното ДНК от нездравословното въздействие на ултравиолетовата слънчева радиация.
Освен това, слънчевите лъчи подтикват синтезата на видамин Д, в кожата. Витамин Д има доста значима роля, за естествен напредък и развиване. Той има отношение към естествения метаболизъм на калции и растежа на костите. Дефицита на витамина в детска възраст се свързва най-много с развиването на рахит.
Други позитивни резултати на слънчевите лъчи се дължат на техния противовъзпалителен резултат. Умереното слънчево излагане повлиява удобно някои екземи, лишеи и псориазис.
По последни данни се следи взаимозависимост сред честотата на неинфекциозните възпалителни чревни болести и слънчевото греене. Съответно тя е по-висока в районите с по-голяма географкса широчина или по-малко ултравиолетова радиация.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР