Децата са рискова група и това трябва да бъде взето

...
Децата са рискова група и това трябва да бъде взето
Коментари Харесай

Експерт: На вниманието на производители на стоки и услуги - децата са рискова група 

Децата са рискова група и това би трябвало да бъде взето под внимание от всички производители на артикули и снабдители на друг вид услуги. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " , специалистът по потребителски въпроси и създател на платформата " Ние потребителите " Габриела Руменова по повод споделената тревожна наклонност, че зачестяват случаите на деца, които са погълнали капсули с прахуляк.

" Всички производители са длъжни да дават на пазара само и единствено артикули, които дават отговор на съответните условия за сигурност, което значи, че те би трябвало да се изпълнили задължението си преди да ги пуснат на пазара да са създали по този начин, че да ги тестват за възможни опасности. И надлежно, в случай че стоките устоят на тези проби, чак тогава да ги пуснат на пазара. Ако пък не, да подхващат нужните ограничения дали да създадат някаква смяна във връзка с тяхната структура или пък на опаковките, които също от време на време могат да се основават опасности ", обърна внимание Руменова.

На въпрос, обвързван с наложителната информация, която би трябвало да съдържат продуктите и да ни дават търговците, специалистът отговори: " Ако в самия артикул или опаковката на този артикул се съдържат опасности, особено във връзка с децата, би трябвало да има  предизвестие, и надлежно ние, като родители, имаме отговорността преди да закупим даден артикул да се поинтересуваме за тази информация. Важно е да кажем, че тя наложително би трябвало да е на български език и търговецът не може да бъде извинен в случай че не я дава на нашия роден език ".

В противоположен случай има наказания: " На наказания предстои търговецът, в случай че се потвърди, че дава рискова стока, която може да бъде рискова и според от нейните характерности, а също по този начин в това число и във връзка с опаковката. Различни ограничения може да планува и самият производител, и дистрибуторите, и контролните органи. При всички положения дистрибуторите също носят отговорност за сигурността на стоките, които дистрибутират. Но главната отговорност е на производителя, които както казахме, би трябвало да е направил нужните изпитвания, би трябвало да следи непрестанно какви са реакциите от страна на потребителите, анализирайки рекламации, за жалост и произшествия, които могат да са се случили с тези артикули, и да ги преработва непрестанно по този начин, че да минимизира рисковете, които може да сътвори тяхната приложимост. Така че това са все ограничения, които могат да бъдат и превантивни, и следващи, и са доста значими, с цел да може стоките да стават все по-безопасни ", изясни Габриела Руменова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР