Децата, особено “градинските”, вече са изкарали по няколко настинки и

...
Децата, особено “градинските”, вече са изкарали по няколко настинки и
Коментари Харесай

Как да се възстановим бързо след грип

Децата, изключително “градинските”, към този момент са изкарали по няколко настинки и на процедура са с непрекъснато течащи нослета. И естествено са метнали няколко вирусчета към вас, с цел да сте солидарни. А който е изкарал и грип, е издърпал късата съчка.

Защото, в случай че след другите вируси за седмица се оздравява, то грипът не се майтапи. Може да се влачите и месеци полуболен, полуздрав. Затова се стягайте, помогнете на организма да преодолее последствията от боледуването и той ще ви се отблагодари.

На първо място, избягвайте срещи с нови вируси. Те тъкмо това търсят –изтощен организъм. При опция спрете децата от детска ясла и градина, изключително в случай че са боледували тежко и дълготрайно. Избягвайте места с доста хора – молове, кина, театри, събирания. Стойте далеко от кихащи, кашлящи и смъркащи сътрудници и другари. Мийте непрекъснато ръцете.

Дайте късмет на организма да преодолее бързо последствията от грипа.

 грип простуда Thinkstock

Почивайте повече, спете по-дълго от нормалното, отложете дилемите с огромно натоварване (стрес), поглезете се, отдайте се на обичаното си занимание (релаксация).

Използвайте слънчевите дни, излезте на разходка на чист въздух, поиграйте с децата на открито, раздвижете се да засилите кръвообрaщението. Така ще натрупате и витaмин Д , той е потребен за имунитета, а слънцето е натурален антидепресант. Увреденият от грипа организъм се нуждае от пресен и чист въздух, проветрявайте постоянно.

Посетете сауна за изчистване на токсините, направете си парна баня. Доказано е, че парите в турската баня оказват помощ за изхвърлянето на вирусите.

 грип простуда болест Thinkstock

И несъмнено, храната.

Обърнете внимание на качественото, здравословно хранене повече от различен сезон в годината.

Българското кисело мляко е една от най-полезните храни след грип. Лактобацилите възстановяват чревната флора и укрепват имунитета. За да сте сигурни, че млякото е същинско, избирайте опаковки, на които написа, че е по БДС. За разлика от киселото мляко обаче, прясното и останалите млечни артикули образуват в допълнение слуз в организма (вече си имате задоволително в носа и бронхите), тъй че ги избягвайте.

Да не забравяме и класиката при настинки – чесънът, най-малко 3-4 скилидки на ден. Могат да се сложат в млечна салата, по този начин се притъпява лютивото.

 грип препоръки Thinkstock

Другата класика – медът, също има огромна изгода в битката с грипа. Освен в чайове (не горещи), медът може да се приема и по лъжичка заран на гладно, стига да не ви нервира стомаха. Отлична рецепта за добър имунитет е настърган джинджифил, разбъркан с мед.

Витамините се доставят от плодовете и зеленчуците. Най-добре е да се употребяват цели поради целулозата, потребна за изчистване на червата, само че и чаша фреш е положително решение.

Няколко чаши билков или зелен чай обезпечават антиоксидантите, по този начин нужни след боледуване, а доста билки имат противовъзпалително и откашлично деяние.

Разнообразното хранене обезпечава всички нужни съставки за здрав организъм.

Ако прибавите и нещо пикантно като люти чушки, още по-добре.

 грип простуда болест Thinkstock

Но има храни, за които би трябвало да забравите, в случай че сте боледували неотдавна. На първо място това са сладките тестени произведения. Те провокират изгниване в червата и формиране на отрови. Консервантите, подобрителите, овкусителите и всичката химия в готовите храни единствено ще забавят оздравителния развой.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР