Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да

...
Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да
Коментари Харесай

До 10 минути седмично ще гледат телевизия децата в яслите

Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с просветителни цели, само че не повече от един път седмично до 10 минути. В детската градина пък времето пред телевизор може да е най-вече два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 г. и най-много два пъти седмично по 15-20 минути за деца от 6-7 година Това предвижда промяна в разпоредба 26 от 2008 година на здравното министерство, препоръчана от министър проф. Асена Сербезова.

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, особено заради съществуващата наредба, че наложително в яслена група трябва да работи здравна сестра на промяна, дружно с детегледачка (има и условие за възпитател, само че един на 60 деца). 

По данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г. По думите й това се дължи на първо място на остарялата разпоредба (няма логичност за здрави деца да се грижи медсестра), която съгласно нея следва да се разшири и с други експерти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развиване.

Проектът на Министерство на здравеопазването фактически уголемява кръга " поради огромния дефицит на експерти с висше обучение по специалностите здравна сестра и акушерка ", само че единствено до лекарски асистенти и фелдшери. Това, съгласно мнозина, няма да реши проблемите. Възрастта до 3 години не е здравно положение, че да изисква медицински експерт непрекъснато, счита Кенова.  " По Вашата клета, клета логичност, всяка майка с неприето дете би трябвало да приключи здравна компетентност?! ", разяснява тя във " Facebook ". Кенова припомня, че специалността " фелдшер "  е закрита в България. Наследяващата я компетентност е " лекарски помощник ". " Да допуснем, че въпреки всичко имаме в остатък от тези две специалности и някой желае да рааботи в ясла, то фелдшерът ще е и той в пенсионна възраст ", споделя тя.

" Неободимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е здравна грижа ", разяснява и зам.-кметът Мирослав Боршош.

" Нормативната смяна няма да реши казуса с дефицита на персонал в детските ясли, защото в страната има 2000 медицински фелдшери на възраст над 58 г. и единствено към 40 новодипломирани лекарски асистенти ", коментира пред БНР Милка Василева от Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Около 8000 медицински сестри и акушерки работят в яслите, в учебното и детското опазване на здравето като цяло. " И за тези към 8 хиляди души не се откриха благоприятни условия заплатите да бъдат почтено увеличени през годините, тъй че медицински сестри и акушерки да бъдат стимулирани да работят в тази прелестна сфера на българското опазване на здравето ", разяснява тя, допълвайки, че лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на незабавната здравна помощ, предава " Сега ".

Сред другите промени в наредбата е условието за шеф на детска ясла - подобен може да бъде лице с професионална подготовка доктор, здравна сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 година Това също не се нрави на много родители, съгласно които шефовете следва да имат и педагогичен опит.

Ясли

В плана се допълнени редица други проби. За децата над 2-годишна възраст в детската ясла е казано, че би трябвало да прекарват навън най-малко 2 часа дневно, с изключение на при неприятни метеорологични условия (дъжд, мощен снеговалеж, мощен вятър, неприятен вуздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли би трябвало да дават отговор на условията в наредбата за сигурността на площадките за игра и да се употребяват наложително под контрол. Пясъчниците на откритите площадки се откриват един час преди началото на потреблението им от децата и наложително се покриват след привършване на заниманията. Те следва ежедневно да се почистват преди началото на потреблението им от децата, а пясъкът в тях от време на време да се добавя и подменя, с цел да не се допусне замърсяването му.

Детски градини

Промените засягат и наредба 3 от 2007 година за здравните условия към детските градини - децата в тях също би трябвало да прекарват на открито по 2 часа дневно, само че времето им пред е-устройства е увеличено. За деца от 3-5 година то е не повече от два пъти седмично за 10-15 мин., а за деца от 6-7 година - не повече от два пъти седмично до 15-20 мин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР