Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази

...
Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази
Коментари Харесай

Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

Децата на умрелите олимпийски медалисти ще наследяват наградите им. Тази смяна в Закона за физическото образование и спорта, която влиза в действие от 1 януари 2019 година, беше дефинитивно призната на второ четене от Народното събрание.
„ Резултатът в закона за спорта е позитивен. С бюджет 2019 влиза в действие член, който дава късмет децата на олимпийските първенци да унаследяват наградите на своите Олимпийски родители. Да благодарим на невероятната доктор Даниела Дариткова, която беше нашата вяра и шанса да реализираме настояванията си. Да са живи и здрави и тя, и олимпийските ни първенци, и техните фамилии. Заедно в памет на Великия Величко Чолаков! Поклон! “, написа Мария Делева в групата „ Заедно за децата на първенците “
„ Конкретният мотив за законодателната самодейност, която предприехме, беше неочакваната гибел на двама щангисти със извоювани олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях - Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти. Имах и среща с предприемчив комитет от фейсбук групата „ Заедно за децата на първенците “, които молиха за помощ. Това беше мотивът да подхваща законодателната самодейност за смяна. Първоначално внесохме план за смяна на Закона за физическото образование и спорта съответно в тази тенденция. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна смяна на този закон. Отново импортираните оферти бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък “, изясни доктор Дариткова.

Досега законът регламентираше разпределяне на пожизнена месечна награда за олимпийските медалисти, прекратили дейна спортна активност.
С смяната се вкарва правилник за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълноправие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават наградата е прекъснато заради гибел.
„ Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълноправие или до 25 години, когато са учащи се “, посочи доктор Дариткова.
Припомняме, че носителят на златен орден в щангите от олимпиадата в Атина`2004 година Милен Добрев бе покосен от инфаркт през 2015 година Точно преди една година – на 20 септември, си отиде ненадейно и съотборникът му Величко Чолаков – бронзов медалист от Атина`2004 година И той от инфаркт. Двамата си отидоха от този свят на 35 години. Величко остави две дребни деца, а Милен – едно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР