Децата ли са единственият смисъл на живота? Какво ще остави

...
Децата ли са единственият смисъл на живота? Какво ще остави
Коментари Харесай

Лили Иванова на 83 г.: Нямам деца, но имам песни!

Децата ли са единственият смисъл на живота? Какво ще остави след себе си една жена, в случай че не е родила и възпитала наследници? Тези въпроси от дълго време не се задават, когато се приказва за Лили Иванова. „ Нямам деца, само че имам песни! Това ми стига! ”, отсича тя във връзка едно от дребното неща в живота си, в които няма триумф – да стане майка. Навръх Великден примата на родната сцена чества 83-ия си рожден ден без деца, без внуци, съвсем без персонален живот. Две извънматочни бременности в младостта й я оставят без наследници. Но тя приема ориста си и не се оплаква. Напротив – признателна е, че има любовта на публиката. Не желае нищо друго.
„ Въпросът за какво нямаш деца в никакъв случай не би трябвало да се задава на нито една жена. Дали има деца, дали няма, за какво няма. Всичко е Божа работа. Бог знае за какво ме е основал. Оперирана съм два пъти от извънматочна бременност. ” Това разкрива Лили в своята автобиография „ Истината ”. Преди това самопризнание десетилетия наред тя е обект на злобни мнения по отношение на персоналния си живот. Защо звездата няма деца? Заради популярност и пари ли се е отказала от „ свещения дълг на всяка жена ” – да сътвори поколение? Дали пък инцидентно няма бебе, оставено в дом за сираци? Тези и доста други злословия се популяризират по адрес на Лили съвсем от зората на нейната кариера преди повече от 50 години. Те не стопират, до момента в който примата не разкрива цялата мъчителна истина за най-голямата болежка в живота си – че не е станала майка.

Дълги години никой отвън най-близкото обграждане на Лили Иванова не подозира, че тя има две бременности зад тила си. Но и двете са извънматочни, постанова се да я оперират и това вечно я оставя бездетна. Първата бременност е от първия брачен партньор на звездата – доктор Георги Павлов, с който тя се среща още до момента в който живее в родния си град – Кубрат. Лекарят работи по систематизиране в близкото село Завет. Лили пък към момента е здравна сестра. Скоро след сватбата двойката отпътува за родния град на лекаря – Перник, където заживява в дома на свекъра и свекървата. Майката на младоженеца не утвърждава снаха си. Двете живеят в открит спор между тях. Въпреки това бъдещата звезда мечтае да подари с правоприемник своята половинка. Забременява, само че по този начин и не съумява да роди бебето. Спонтанният аборт се случва по време на концерт в Разлог. Певицата, която към момента не е известна, губи доста кръв и се постанова доктор от локалната болница да стане кръводарител, тъй като не разполагат с банка от нейната кръвна група. Бракът й се разпада след загубата на бебето и тя се мести да живее в София, преследвайки фантазията си за музика.

Въпреки че са разграничени, някогашният й брачен партньор продължава да поддържа близки връзки с бъдещата звезда и даже й оказва помощ с пари. По това време Лили живее в евтиния хотел „ Родопи ”, защото няма квартира. Няма и пари. Храни се единствено един път дневно – на обяд, в студентски стол. Води извънредно непретенциозен живот на монах, от който не се отхвърля до ден сегашен макар че бедността от дълго време е зад тила й.

В този интервал Лили стартира работа с групата на Здравко Радоев, който години по-късно се дами за Богдана Карадочева. Именно от него тя забременява за повторно. Този път нещастието я застига в Ловеч. Оперират я поради признаци на апендицит, само че откриват и втора извънматочна бременност. Лили получава кръвоизлив и се постанова да отстранен маточните й тръби.

Така естрадната прима вечно е лишена от опцията да стане майка. Днес тя споделя за това с болежка, уточнявайки, че се е случило, до момента в който към момента никой не е я познавал. Колкото и да й е мъчно, тя съумява а се помири със ориста си. „ Така ми е било писано ”, е философският метод, по който музикалната легенда гледа на бездетието си. Вероятно фактът, че не може да стане майка, е причина за разделите й с множеството от мъжете, с които е била. Самият Асен Гаргов малко преди гибелта си през 2017 година разкрива в свое тв изявление, че връзката му със звездата се е разпаднала, тъй като той желал деца, а тя е нямало по какъв начин да му ги даде.

Затова преди близо 20 години Лили е ужасно афектирана, когато потегля слух, че е родила скрито дете през далечната 1964 година, което обаче се появило при започване на 7-ия месец на бременността й и било със мощни увреждания. Едва проходила като певица, тя избрала да остави дребната Доротея в дом за сираци , която откакто навършва пълноправие, е трансферирана в дома за хора с умствена назадничавост в Лъкатник. В тв репортаж в несъществуващото през днешния ден вечерно шоу на Иван и Андрей по Нова телевизия през 2011 година Доротея даже бе показана на феновете. Лили е възмутена от дъното на душата си.

„ Това е толкоз кощунствено, че даже не се ангажирам да го разясня! Какви ли не неистини са писани и говорени за мен, само че тази низост в действителност надминава всичко . Не е просто неистина, а опит да бъда уязвена и като певица, и като жена, и като персона. Голям грях е това! ”, сбита е изпълнителата на „ Ветрове ”.

На фона на всички мъже, с които е била през годините, Лили среща същинската обич единствено един път – с огромният музикант Иван Пеев. „ Той е единственият човек, който съм обичала в живота си! ”, признава именитата певица. Нарича го „ моята консерватория ”, защото той я насочва към българската музика във времето, в което тя се увлича по френски и италиански шлагери. Пеев я трансформира в звезда. „ Той е основал в мен певицата, човекът-работяга ”, изяснява музикалната легенда. Самият Иван до гибелта си преди 4 години постоянно се връща към първата си среща с нея. Тя е на концерт на шведска група, която прави турне у нас. Бъдещата прима е „ подгряваща ” певица. Музикантът се впечатлява от нейния превъзходен глас – бистър и чист, какъвто се среща извънредно рядко. Това поставя начало на връзката им, траяла цялостен живот. Макар че бракът им просъществува единствено няколко години, до гибелта на Пеев той е първият, с който певицата споделя всички свои нови планове. Той е и първият, на който пуска своите записи и търси от него мнение за проектите си. Звездата поддържа близки другарски връзки и с неговия наследник от певицата Светла Стоева, за която Пеев се дами след развода с Лили.

В края на 2018-а обаче музикантът си отива от този свят. Жената, която непрестанно пее за обич, губи любовта на живота си. Тя не отива на погребението – от години не посещава траурни събития. Изпраща цветя, както прави и с всички останали хора в живота си, които губи. Скрива сълзите си и продължава да работи на цялостни обороти. Зад гърба й към този момент са стотици песни и турнета. Вече е направила и емблематичния си концерт в най-голямата българска зала – „ Арена Армеец ”, който в продължение на 10 години остава най-грандиозното музикално събитие, правено от наш реализатор. Датата 22 ноември 2012 година евентуално вечно ще остане в историята на българската известна музика с това шоу, събрало 15 хиляди души, които желаят да чуят Лили. Интересът към концерта е толкоз огромен, че са разпродадени даже местата зад сцената. Той продължава близо 4 часа, бисовете, на които публиката я вика, са безкрайни, а триумфът й дава кураж и на други родни реализатори да вървят напред, вярвайки, че няма невъзможни неща. За Лили следва и друга емблематична изява, този път в парижка зала „ Олимпия ”, което подрежда българката до звезди като „ Бийтълс ”, Един Пиаф, Арета Франклин, Жозефин Бекер, Лучано Павароти и още доста други международни величия, които са се изявявали там.

Цели 10 години би трябвало да минат, с цел да се реши примата още веднъж да стъпи в „ Арена Армеец ”. Събитието е планувано за 10 декември и се чака да надгради това от 2012-а, въпреки че сходен триумф мъчно може да бъде надграден. Междувременно Лили стартира да прави по три следващи концерта в Зала 1 на НДК в три следващи вечери в края на всяка години. В това също е първа – никой преди нея не го е реализирал.

Вече повече от 60 години тя не стопира да работи и да търси все по-високи върхове, които да покори. Останала без деца, смисълът на нейния живот е нейната музика. Дори когато няма задължения, най-малко два пъти седмично пее, с цел да поддържа гласа си, само че не в своя дом, а в студио. „ Ако някой долепи ухо до вратата ми, няма да разбере, че тук живее певица – толкоз е безшумно ”, споделя звездата. Тишината я зарежда. Дори когато слуша музика, понижава звука. Не гледа телевизия, заобикаля новинарските излъчвания, с цел да не се товари с отрицателна информация, храни се съвсем нищожно, заобикаля сол в храната си, сортира точно приятелите си, в екипа си избира младежи, които предизвиква да работят от ден на ден и повече. В последните години аранжиментите на песните й прави рокаджията Ангел Дюлгеров. Затова звукът на концертите й става все по-твърд, песните й звучат все по-модерно и това притегля доста младежи, които желаят да ги чуят.

Лили има вяра, че Бог я е основал точно с цел да основава песни. „ От мен ще остане моята музика. Затова непрестанно протоколирам ”, разсъждава примата. На 83-годишна възраст тя не мисли за пенсия и работа не я изморява. Това, което я изморява, е мързелът на други хора и техните недоволства. Примата е уверена, че човек не трябва да се оплаква от ориста си, а да се бори с трудностите, които тя изпратя пред него, и да избира сложния път към всяка своя цел, тъй като провокациите го вършат по-силен. „ Такава съм – обичам да ми е мъчно ”, усмихва се звездата.

Тази година за нея е грандиозна. Преди концерта в „ Арена Армеец ” стартира най-голямото й турне в страната, правено от години. Първото й излизане пред аудитория бе в родния Кубрат, където не бе пяла от 11 години. Първоначално бяха планувани 30 концерта, само че непрестанно се афишират нови дати, тъй като билетите се изкупуват съвсем стремително. Ден преди да разгласи датите на концертите си, звездата се помоли в Кремиковския манастир „ Св. Георги Победоносец ” за здраве и сили, с цел да издържи голямото натоварване. Говори се, че е дарила на светата огромна сума и продължавала да я подкрепя. На имения й ден – Цветница, от манастира насочиха към нея специфичен привет, пожелавайки й здраве. Това е и единственото, което тя желае – да бъде здрава, с цел да е със своята аудитория, писа " Уикенд ".
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР