Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт.

...
Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт.
Коментари Харесай

Добрата новина: От 1 февруари 2024 г. градският транспорт става безплатен за децата до 14 години

Децата до 14 години ще пътуват гратис в градския превоз. Мярката влиза в действие от 1 февруари 2024 година Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет през днешния ден, откакто държавното управление одобри промени в нормативната уредба, която регламентира дотациите и обезщетенията в публичния превоз.

Децата до 7 години ще продължат да пътуват гратис по междуселищния авто превоз, а от 7 до 14 години ще употребяват 50% понижение по междуселищния авто превоз, изясни министърът. Той посочи, че до момента това е важало за децата от 7 до 10 години.

С признатите промени от държавния бюджет ще се обезпечава 50% от понижението от постоянната цена на картите за пенсионери и учащи за градския превоз и междуселищните автобусни линии. Досега пониженията бяха сред 20 и 30% според от категорията и типа на пътешестване.

“Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и цени и да разгласяват измененията за публично разискване в оптимално къс период ”, акцентира министър Гвоздейков. Той изясни още, че хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по изискванията на по-изгодния за тях режим, който влиза в действие от 1 февруари 2024 година

Друга значима смяна е, че страната към този момент ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки сред селищата в слабонаселените планински и гранични региони. “Почти 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за публичния превоз през 2024 година ”, съобщи министърът. От тях 141,4 млн. лева са за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лева са за субсидиране на градския и междуселищния авто превоз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР