Деца във военни зони все по-често използвани като оръжия във

...
Деца във военни зони все по-често използвани като оръжия във
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Децата използвани като оръжия във военни конфликти

Деца във военни зони все по-често употребявани като оръжия във война - набиране на бойци, принуждаване да работят като атентатори самоубийци , както и като човешки щит. Това сигнализира Детският фонд на Обединените народи (УНИЦЕФ), представен от " Гардиън ".

В генерализиращ отчет 2017 година се отбелязва като безмилостна за хванатите в спор деца и се акцентира, че воюващите страни безсрамно са нарушавали интернационалното филантропично право и постоянно деца са попадали под офанзива.

Изнасилване, насилствени бракове, отвличания и заробване са се трансформирали в общоприети тактики в споровете в Ирак, Сирия, Йемен, Нигерия, Южен Судан и Мианмар.

Някои от децата, отвличани от екстремистки групи, са измъчвани още веднъж и от силите за сигурност след освобождението им. Други непряко са наранени при боеве, посредством недохранване и заболявания, защото достъпът до храна, вода и здравна помощ е стеснен или блокиран.

Около 27 милиона деца в конфликтни зони не посещават учебно заведение .

Терористичната формация " Боко Харам " е принудила минимум 135 деца в Нигерия, Чад, Нигер и Камерун да работят като атентатори самоубийци , което е с близо 5 пъти повече от 2016 година

В Централноафриканската република децата са изнасилвани, убивани и наложително набирани.

850 000 деца са разселени в Демократична република Конго, до момента в който повече от 200 лечебни заведения и 400 учебни заведения съзнателно са атакувани.

В Сомалия близо 1 800 деца са набирани за присъединяване в боеве през първите 10 месеца на 2017 година, до момента в който в Южен Судан повече от 19 000 деца са вербувани от 2013 година

В Йемен минимум 5 000 деца са починали или ранени , а 1,8 милиона са изправени пред недохранване.

В Сирия и Ирак децата са употребявани като човешки щит, под блокада са били, както и цели на снайперисти, до момента в който в Афганистан близо 700 деца са убити през първите 9 месеца на тази година.

УНИЦЕФ приканва всички страни в спорове да съблюдават интернационалното филантропично законодателство и неотложно да прекратят насилието против деца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР