Деца на 10, 11, 12 години раждат деца у нас

...
Деца на 10, 11, 12 години раждат деца у нас
Коментари Харесай

Деца на 10, 11, 12 години раждат деца - особено в Сливенско

Деца на 10, 11, 12 години раждат деца у нас - като това са единствено най-фрапантните случаи, малолетните и малолетни родилки са десетки. Това сочи разбор, част от осъществяването на Националната стратегия " Превенция на насилието и злоупотребата с деца " (2023-2026) година, който основната секретарка на Държавна организация за протекция на детето Камелия Николова показа в Сливен.

Именно в Сливен са и най-многото случаи на малолетни и малолетни родилки.

" Отчетена е нужда да бъдат приложени съответни ограничения, осведомителни акции, стратегии за информиране, създаване на системи и механизми за работа с родителите, с разширените фамилии, с гражданското общество за смяна на настройките и създаване на модели на държание, които да не позволяват тази форма на принуждение над деца ", изясни още Николова.

Именно по предложение на ДАЗД в Семейния кодекс отпадна опцията за подписване на брак на малолетни лица с позволение на съда. Тази смяна в закона обаче докара до някои компликации при към този момент заварените случаи.

От ДАЗД са създали съответни стъпки и положителни практики за работа в общността по предварителна защита на детските и ранни бракове. Сред тях са програми и интервенции за овластяване на девойките и момчетата посредством информация и развиване на житейски умения, поддръжка за продължение на образованието и обезпечаване на благоприятни условия за професионална реализация, които да доведат до понижаване на случаите на деца в ранно общуване, на фамилни начала и случаите на малолетни и малолетни родители.

През декември 2023 година от ДАЗД оповестиха, че общо 104 малолетни момичета са станали майки през 2022 година в община Сливен. От тях четири са били на 13 години при раждането, 28 родилки - на 14 години, на 15 години - 72 девойки.

В България възрастта за единодушие съгласно Наказателния кодекс - възрастта, на която обещано лице може умишлено да прави секс и актът не е незаконен, в случай че едното лице е пълнолетно - е 14 години. Това значи, че от горните случаи сигурно става дума за най-малко четири изнасилвания, като не е ясно дали те са преследвани от закона. Тази възраст за единодушие е измежду най-ниските в Европейския съюз - в множеството страни тя е 15 или 16 години. По-ниски прагове има по света - главно в Арабския свят и Африка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР