Деца между 7 и 8-годишна възраст развиват артериална хипертония. Тези

...
Деца между 7 и 8-годишна възраст развиват артериална хипертония. Тези
Коментари Харесай

Все повече деца развиват артериална хипертония

Деца сред 7 и 8-годишна възраст развиват артериална хипертония. Тези данни заяви кардиологът доцент Красимира Христова - шеф на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония.
По думите ѝ най-засегнати са младежите. А всеки един на 10 българи до 25 години страда от артериална хипертония, съобщи Център за право и здраве .
" Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, точно заради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че доста деца от учебна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, само че артериално налягане 140 на 90 за дете е прекомерно висока стойност ", изясни доцент Христова. Причините, които тя уточни са: наднормено тегло, метод на живот, дългото време пред компютрите.
" По отношение на болестта измежду децата се среща в това число в ранна учебна възраст - сред 7 и 8 години. Най наранени са популацията в тийнеджърска възраст поради метода на живот, допир със неразрешените неща, те са факт и способстват за покачването на артериалното налягане ", добави още шефът на Регионалния офис за Източна Европа.
Да не се стига до сходни тревожни тендеции, доцент Христова предлага: повече спорт, да прекарваме повече време навън пространство, да се храним здравословно, да не прекаляваме със солта в храната, както и понижаване на телесното равнище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР