Детето е транспортирано със Спартан11-годишното българче, което бе превозено днес

...
Детето е транспортирано със Спартан11-годишното българче, което бе превозено днес
Коментари Харесай

Лекуват 11-годишно българче от рак по уникален метод на Нобелови лауреати

Детето е превозено със " Спартан "
11-годишното българче, което бе превозено през днешния ден със аероплан „ Спартан ” до клиника в Словения, ще бъде лекувано по способ, открит от Нобелови лауреати. Това оповестиха от здравното ни министерство.

В продължение на 2 година момчето е било пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ.

„ Заболяването се развиваше много неподходящо. В хода на лекуването се получи така наречен доста ранен рецидив, което е съображение за преосмисляне на цялостната ни тактика. Това са случаите с най-голям риск да се възвърне болестта. Ние подходихме с всичко, което разрешават опциите ни, в това число и най-модерната имунотерапия, с която постигнахме непълен надзор над заболяването “,коментира шефът на клиниката проф. Добрин Константинов.  Успоредно с това е почнала подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от интернационален указател.

Българските лекари са потърсили подпомагане в мрежата от профилирани центрове в района, на която е член и Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. „ Оказа се, че Словенската болница е най-близката до България клиника, в която се прави това комплицирано лекуване “, добави проф. доктор Константинов.

Методът, по който ще бъде лекувано детето, е една от най-модерните лечения изобщо в онкологията, за него създателите му получиха Нобелова премия, прецизира Дарик. При операцията, която е един тип трансплантация, лични Т-лимфоцити на пациента, които имат защитна функционалност в организма, се изваждат и обработват по характерен метод. Целта е да бъде изменен генетичният код на лимфоцитите и те ориентирано да разпознават и нападат левкемичните кафези. Сякаш личните за организма кафези се образоват да унищожават клетките на рака.

„ Методът даже в научен проект, е извънредно впечатляващ и комплициран. Затова единствено няколко центъра в Европа са в положение да го ползват. Нашият пациент е първият в България, при който ще бъде употребен “, сподели доктор Константинов, който след връщането на военния аероплан отиде персонално да се осведоми от сътрудниците си от СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ и ВМА по какъв начин е минало превозването на детето. Той удостовери, че е имало доста добра съгласуваност сред всички звена, които са имали отношение и е окуражен за сполучливото използване на лекуването.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР