Десислава Танева и група народни представители от ГЕРБ-СДС входираха в

...
Десислава Танева и група народни представители от ГЕРБ-СДС входираха в
Коментари Харесай

Десислава Танева: Внесохме законопроект, който ще даде възможност да се проведе кампанията по Директни плащания за 2023 година

Десислава Танева и група народни представители от ГЕРБ-СДС входираха в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители.

Това заяви заместник-председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Десислава Танева. По думите й с този законопроект ще стане допустимо, без значение по кое време ще бъде утвърден Стратегическия проект, да се организира акцията по Директни заплащания за идната година.

„ Вероятността мандатът на това Народно събрание да бъде къс се усилва с всеки минал ден. И през днешния ден няма определени ръководители на няколко комисии, в това число и на Комисията по земеделие. Следващата седмица ще желаяме от ръководителя на Народно събрание да свика Комисията по земеделие, с цел да може в оставащите дни до края на това Народно заседание, по най – бързия метод, да се одобри главната смяна, която касае директната поддръжка на всички аграрни стопани за идната акция „ Директни заплащания 2023 “, съобщи Танева.

За да може България да получи финансовия запас, очакван за Стратегическия проект на страната и земеделските производители да се възползват от подпомагането, по интервенциите включени в него, до края на тази година би трябвало да влезе в действие националното законодателство за използване на Стратегическия проект. „ За да се предотврати неусвояване на планувания за България финансов запас за 2023 година, който е в размер на 1 581 176 591 лв., е неотложно преди 2023 година да е в действие приключена национална нормативна уредба на директните заплащания и на секторните интервенции “, изясни претекстовете за Законопроекта Танева.

С приемането на оферти Законопроект ще стане допустимо използването на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година „ Това ще разреши стартирането на акцията по Директни заплащания за 2023 година даже при хипотезата на нови предварителни избори и липса на парламент първите три месеца идната година. Народните представители би трябвало да осъзнават извънредно рисковата обстановка за десетките хиляди аграрни стопани да останат без директната поддръжка, за устойчиви приходи, базовата им поддръжка, в случай че министърът на земеделието няма законовата делегация за правене на нормативната база “, сподели още заместител – ръководителят на земеделската комисия.

С приемането на Законопроекта ще стане допустимо и отварянето на приема в частта „ Селско стопанство “ по Националния проект по Механизма за възобновяване и резистентност. Срокът по този проект е края на 2023 година и всяко закъснение ще обрече на неуспех опцията за поддръжка на земеделските стопани. „ След отхвърлянето от държавното управление на Продължаваме промяната на плана за възобновяване и рационализация на напоителните системи в Националния проект за възобновяване и резистентност, в случай че се провали и този план в НПВУ, българските аграрни производители ще са единствените в Европейски Съюз без каквато и да е поддръжка от националните проекти по този Механизъм на страните си “, сподели още Десислава Танева и добави, че Румъния и Гърция към този момент са построили напоителни системи и са подготвени за идващия сезон.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР