Десислава Радева, съпругата на българския президент, е тръгнала да извърви

...
Десислава Радева, съпругата на българския президент, е тръгнала да извърви
Коментари Харесай

Държавата плаща религиозна екскурзия на Десислава Радева във Франция и Испания

Десислава Радева, брачната половинка на българския президент, е тръгнала да извърви Пътя Камино, съобщава Епицентър. бг.

Докато президентът е на поклонническо посещаване в Атон и чете знак Верую на литургия в манастира „ Свети Великомъченик Георги Зограф ” в Света гора, негова брачна половинка се е отправила към другия завършек на Европа – също на поклоннически воаяж.

Макар и набожен, туризмът на Радева е за сметка на данъкоплатците, защото с нея е гард от НСО, а цялото пътешестване се заплаща от страната. Заедно с Деси е и нейна близка, оповестиха за Епицентър. бг източници от президентството.

От НСО не потвърдиха, само че и не отхвърлиха информацията с претекста, че „нямат право да разискват тематиката, в случай че касае охраняемо лице“. „Дори и да имам такава информация, нямам право да я разпространявам“, съобщи представителят на службата с безапелационната аргументация, че „това е държавна тайна“ и „не е негова работа да знае къде е брачната половинка на президента“.

По закон брачната половинка на президента не е измежду охраняваните от НСО лица и не употребява държавна защита, в случай че няма особено предписание при наличиие на „конкретна застрашеност“.

До Франция, където е началната спирка на поклонниците, поели към Ел Камино де Сантяго де Компостела, българската група е пътувала с държавен автомобил и водач от НСО. Според източници от граничните служби, Радева е тръгнала на 1 юни от София, групата е преспала в Италия и сега са във Франция.

Както е известно Ел Камино де Сантяго де Компостела е мрежа от поклоннически пътища към олтара на деятел Яков Зеведеев в катедралата „ Свети Яков “ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където съгласно традицията са заровени останките на светеца.

Мнозина следват пътищата като форма на духовна пътека или бягство от всекидневието в търсене на душевно израстване. Път за душата – по този начин назовават пътя Камино.

Най-популярният маршрут на Ел Камино стартира във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, до момента в който стигне до изящната и фамозна катедрала „ Сантяго де Компостела “, където се твърди, че са заровени останките на свети Яков Зеведеев.

Бягство от всекидневието или търсене на нравствен мир

Какво е предиздвикало Радева да предприеме този набожен поход, надали ще разберем. Изпитание, духовно израстване, другарства с хора от целия свят – това търсят поклонниците, отправили се към олтара на деятел Яков в катедралата в Сантяго де Компостела.

Въпросът е, че душевните търсения, пътища за избавление или каквото и да е на Десислава Радева ще бъдат платени от държавния бюджет – нещо, което никоя друга брачна половинка на държавен глава до момента не си е разрешила.

Поклонниците могат да изберат по какъв начин да извървят този път – пешком или на колело.

Колкото и квалифициран, привикнал на вървене и в добра форма да е човек, надали може да си показа какво го чака по Камино, изключително в случай че реши да избере някой от по-дългите направления. Защото едно е да изминеш 20-30 км за един ден, а напълно друго – всеки ден в продължение на седмици.

Френският маршрут стартира във френското градче Сен-Жан-Пиед-де-Порт, близо до Биариц, в Пиринеите, пресича планината и навлиза в Испания.
Дълъг е 800 км и приблизително се върви за към 5 седмици – по към 20-25 км дневно. Той не е най-старият, само че е най-масовият, евентуално и тъй като е възпят във филми като „Пътят“ с Мартин Шийн и от „The Pilgrimage“ на Паулу Коелю.

Той е и много изящен, минава през поредност исторически обекти, манастири, след Пиринеите следват селцата на Навара, след това лозята на Ла Риоха и платото на Кастилия. Тук е и мястото за нови другарства, защото е цялостно с хора, с които човек може да върви седмици наред.

Другата извънредно сложна част е планирането на нощувките.
Но за викопоставени поклонници като брачна половинка на държавен глава нощувките и даже транспортът на багажа са обезпечени, както и карти на маршрутите.

Съпругата на българския президент ще би трябвало да спи в обща спалня

Част от Камино и концепцията за поклонническия път са и albergue – албергети или хостели за пилигрими. Те са по задачите направления, нормално непосредствено до пътя, а в по-големите градове има табели, които водят към тях. Там оферират легло в обща спалня, освен това нормално са кревати на два етажа и общи тоалетна и баня. Но имат и кухня, постоянно и пералня.

В претрупан сезон обаче – да вземем за пример лятото, може да се претъпкани и да няма места. Повечето също така разрешават единствено една нощувка, в случай че не се чувстваш зле и в действителност имаш потребност от повече отмора.

Има и частни хостели по пътя, те са малко по-скъпи, само че по-гъвкави. Естествено, има и всевъзможни по-скъпи варианти. Така че и тук изборът не е елементарен – албергетите са съвсем наложителни, с цел да усетиш Камино, само че не всеки може да изкара седмици в общи спални и бани, и то когато така и така е на ръба – физически и душевен.

Багажът и нощувките зависят от бюджета.

Целият Френски маршрут през организация – нощувки в хотели и транспорт на багаж, е сред 10-12 хиляди лева, освен това без самолетни билети и превоз до началната точка.

Тези, които извървят най-малко 100 км от пътя и желаят документ, би трябвало да си купят поклоннически паспорт от началната точка и да го подпечатват с марки по пътя – от местата, откъдето са минали.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР