десислава Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор да

...
десислава Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор да
Коментари Харесай

Кметицата на Младост кадрува от ареста


десислава Иванчева е изпратила и искане до основния прокурор да ѝ позволи да приказва с медиите от ареста. Сн. БГНЕС

Задържаната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева е подписала в следствения арест заповед за освобождение от поста зам.-кмет на арх. Румен Русев и за назначението на пиара си Петър Кърджилов за нейн заместител. Кърджилов трябвало да заеме мястото на задържаната дружно с Иванчева зам.-кметица Биляна Петрова. Това призна самата обвинена преди съвещанието на спецсъда по настояването на прокуратурата за отстраняването ѝ от служба. Освен това тя е подписала и заповед за освобождение на различен собствен заместител - арх. Румен Русев.

Тези заповеди обаче на процедура не се извършват от администрацията, защото легитимността им е противоречива, а и най-малкото им липсват наложителни реквизити. Те обаче може да костват поста на задържаната Иванчева.

По-рано в сряда от обвиняването оповестиха, че желаят премахване от служба на Иванчева, точно поради това, че подписва документи от ареста и по този начин продължава да управлява администрацията. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха арестувани по обвиняване за приемане на рушвет в изключително огромни размери.

Кърджилов, който удостовери, че се е съгласил да бъде назначен за зам.-кмет, е един от ревностните бранители на Иванчева и Петрова. " Освободеният " Русев пък беше посочен от кметицата като създател на скрит план против нея за да заеме мястото ѝ.

Заповеди от ареста

" Установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с позволен достъп за рандеву, след което те са достигали до общинската администрация. По този метод тя е осъществявала от следствения арест дейности, ориентирани към действително практикуване на пълномощията на кмет на регион, макар задържането ѝ под стража ", написа в известието на прокуратурата за поисканото премахване на Иванчева.

За сключване на документи от ареста заяви и кметът Йорданка Фандъкова по-рано сутринта пред Българска национална телевизия. Тя сподели, че за това са сезирани способените органи.

Пропуски

По-късно от регион " Младост " обясниха пред Mediapool, че пристигналите при тях документи имат най-малкото механически пропуски - не са на бланка на администрацията. Те на процедура не се извършват. Така арх. Румен Русев е на работа и сега и ще продължи да е заместник-кмет на региона.

Освен това Иванчева не може да подписва документи, до момента в който е в отпуск. Тя си пусна подобен, откакто беше задържана, а в края на предходната седмица за малко го приключи. Дори и заповедта за освобождение на Русев и назначението на Кърджилов да е подписана в този къс интервал, в който тя не е била на работа, тя физически не е била на служебното си място, а може да отсъства единствено в случай че е в отпуск или болничен.

Днес администрацията се управлява от Владимир Клисуров, който беше назначен за изпълняващ длъжността кмет от Столичния общински съвет срещу волята си. Няколко дни по-късно Клисуров подаде оставка като зам.-кмет и сега тече предизвестието му за овакантяване. Не е ясно обаче кой ще подпише прекратяването на контракта му, защото това може да направи единствено назначилата го Иванчева.

Клисуров излезе няколко дни в отпуск, а по-късно беше в болничен. През това време администрацията се ръководеше от Русев. В сряда обаче назначеният за изпълняващ длъжността кмет е на работа, обясниха от районната администрация.

Междувременно с проблема се е заела и Общинската изборна комисия, само че към момента няма решение.

Нови избори

Ако съдът почете настояването на прокуратурата и в профил Иванчева преди есента, жителите на регион " Младост " би трябвало да изберат нов кмет за остатъка от мандата - а точно до края на октомври следващата година.

От ареста Иванчева е изпратила и искане до основния прокурор Сотир Цацаров да позволи на нея и на Петрова да приказват пред медиите. То е написано на ръка и в него Иванчева се базира на законовия текст за право на отговор. Той е по конференцията на профилираната прокуратура по случая " Иванчева ".

Докато се точи сагата с това кой ръководи районната администрация, по-мащабните планове като ремонт на детски градини и учебни заведения действително са спрени. Работи се главно по настоящи задания. Отделът на основния проектант на региона, който се състои от трима души, пък е залят с към 800 преписки, забавени от Иванчева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР