Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани да попълнят двете

...
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани да попълнят двете
Коментари Харесай

Избраха новите конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха определени да попълнят двете квоти с изминал мандат на Народното събрание в Конституционния съд. Това реши Народното събрание със свое решение.

Така депутатите съумяха да попълнят двете места, чиито мандати изтекоха още през есента на 2021 година.

Борислав Белазелков бе подсилен със 154 гласа " за “ ( бел. от ред. – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 63 бяха " срещу “ ( бел. от ред . – " Възраждане “, Българска социалистическа партия и ИТН).

Десислава Атанасова бе подкрепена със 159 гласа " за " ( бел. от ред. -ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС), 65 бяха " срещу " ( бел. от ред. - " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и един народен представител от ПП-ДБ).

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе отхвърлена.

Важно е да се означи, че мандатът на Атанасова и Белазелков ще бъдат понижени с две години поради забавянето. Това бе определено с решение на Конституционния съд през предходната седмица по питане на президента Румен Радев.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще имат мандат от 7 години, а не от 9.

Дебати

Петър Петров от " Възраждане “ съобщи от парламентарната естрада, че по времето си като арбитър във Върховен касационен съд Белазелков осъжда страната, Народното събрание и Върховен касационен съд за 1 млн. лв. в интерес на приватизатор на държавно сдружение.

По думите му по-късно наказание стартират да се появяват нови искове от приватизатори, които досега възлизат на към 65 млн. лв.. Петров изискал обществена информация за това кои са приватизаторите, които съдят страната, тя обаче нямало да стане обществена преди решението за това кои да стана конституционни съдии. " Възраждане “ обаче щели да оповестят кои са тези лица, осъдили страната.  

Мирослав Иванов от ПП-ДБ разяснява, че решението на Белазелков не е било взето еднолично, тъй като Върховен касационен съд се произнасял с болшинство, в състав от трима души. Това означавало, че най-малко още един арбитър също е подкрепил неговата позиция. Иванов дефинира дейностите на претендента за парламентарен арбитър като образец за разделяне на управляващите и точно това показвало свободната воля.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ сподели, че няма по какъв начин да се чака съдилищата да постановяват решения в интерес на самата страна. Той моли депутатите да се срещнат с комерсиалното право във връзка рецензиите към Белазелков и неговите решения като висш арбитър във Върховен касационен съд.

Радостин Василев съобщи, че не е сигурен, че Десислава Атанасова може да бъде добър парламентарен арбитър. Василев сподели още, че бил прочел сериозни мнения от страна на професионалните страни за нейната номинация. По думите му тя ще смаже престижа на Констутиционния съд. Василев я дефинира като " едно от остриетата на ГЕРБ “. Василев напомни, че точно Атанасова е била индивидът, на който Иван Гешев се бил обадил, откакто Мария Габриел съобщи, че ще желаят на тогавашния основен прокурор.

Според Василев Атанасова не можела да бъде безпристрастна. Той прикани залата да се запита за какво Бойко Борисов изтеглял точно Атанасова от " играта “. Той назова Христо Иванов " позорище “ заради  това, че си трансформирал името във връзка с кандидатурата на Атанасова и сподели още, че Надежда Йорданова единствено преди няколко месеца " се хванала за главата “ поради антикорупционния закон, показан от ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия съобщи, че съгласно него ярки политически лица нямали място в Конституционния съд, визирайки Атанасова. Депутатът от Българска социалистическа партия цитира проф. Пламен Киров, който подлагал на критика Белазелков поради неговите изявления в чуването му в Конституционната комисия и го определил като несъответствуващ за Конституционен арбитър.

Тошко Йорданов от " ИТН “ разкритикува и двете кандидатури. Той дефинира Белазелков като " жалка история “. По думите му предишното на някогашния арбитър повдигало доста въпроси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР