Деси ВЕЛЕВАЩе я има науката! Ще я има просветата!, възкликва

...
Деси ВЕЛЕВАЩе я има науката! Ще я има просветата!, възкликва
Коментари Харесай

Ще я има просветата!

Деси ВЕЛЕВА

" Ще я има науката! Ще я има просветата! ", възкликва всеки, който преглежда клиповете, снимани от Асоциация " Българска книга " в учебни заведения и детски градини. В тях през април известни персони от политическия и публичния живот четат на деца и възпитаници. " Походът на книгите " за поредна година нахлу в образователни заведения с амбициозната цел да увеличи интереса на малчуганите към скритото сред страниците.

Вече четящи 6-7 годишни хлапета от 77 Детска градина " Магнолия " в София посрещнаха народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и ръководител на парламентарната комисия по обучение Ирена Анастасова. Тя влезе в ролята на четеца, който пръска чудеса с вълшебната пръчица на феята от захарницата от едноименната брошура на българската авторка Катя Антонова.
Децата сами бяха избрали книжката, като обясниха, че наесен ще са възпитаници и съвсем всички към този момент могат да четат. " Аз единствено на срички мога ", " А аз чета по букви ", разказваха превъзбудените малчугани на гостенката, до момента в който бързаха да насядат по авансово подредените столчета и пейки.
Преди самобитния си урок Ирена Анастасова, която е преподавател и някогашен шеф на столично учебно заведение, изясни на скупчената публика какъв е смисълът от четенето, с какво ще им помогне то и по какъв начин ще приближи огромния отдалечен свят в дребния им дом.
" Чули ли сте къде живеят феите? ", пита Анастасова, цитирайки първите думи от магическата история. Гласовете на хлапетата към този момент са с една октава по-ниски и по-редки. Наместването по столчетата и мърдането на главичките понижава в хода на описа, с цел да покаже, че това не са просто буйни малчугани, а бъдещи първокласници. Те са захласнати от историята на героите Филип и феята Ванилия, от удивителните и малко фантастични случки и палавите им действия.
Публиката изрично не се състои от пасивни слушатели, а от сериозни коректори, които незабавно хващат Ирена Анастасова, която бърка бащата на Филип с несъществуващата в тази глава баба. Смут, изразен с шумно противоречие, настъпва, когато основният воин е осъден със възбрана да гледа телевизия за дълго време. Само безспирно клатещите се крачета под пейките издават, че в стаята въпреки всичко има деца, а не високообразовани гимназисти с стабилно внимание към поднесеното изложение.
Две глави от " Феята от захарницата " са задоволително тестване за детското внимание. Следват овации, обятия, цветя и наложителната ария на група " Звездички " на изпроводяк.

* * *
Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин влезе в СМГ

Подобна бе атмосферата в десетки други образователни заведения в София и страната, където известни българи станаха част от акцията за стимулиране на детското любознание.
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на събитието, гостува преди ден на възпитаници в 100 ОУ " Найден Геров " в София. Тя прочете обичаните си елементи от книгата " Пипи Дългото чорапче " на Астрид Линдгрен.
По-рано в акцията се включи и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той стана част от идеята на Асоциация " Българска книга " с прочитането на описа " Завръщане в бъдещето " на Любен Дилов пред по-големи възпитаници от Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ". Изборът на творбата бе предизвикан от полета на първия български космонавт Георги Иванов.
Народният представител и член на парламентарната комисия по обучение Веска Ненчева се включи в 11-ото издание на националната акция в поддръжка на четенето, като гостува в ЦДГ " Слънчево детство " в село Климент, Карловско. Там малчуганите слушаха българската национална приказка " Момчето и вятърът ". Ненчева, която е преподавател по български език и литература, разкри пред слушателите си поуката - да не се отхвърляме в никакъв случай, даже когато нещата наподобяват невъзможни, тъй като триумфът идва тогава, когато се борим откровено и се стремим към своята цел.

* * *
Децата от село Климент изслушаха приказка от депутатът Веска Ненчева

Инициативата за повишение на интереса към четенето и функционалната просветеност измежду подрастващите ще завърши на 23 април, когато се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право. Дигиталната платформа на събитието тази година разрешава и включването на деца от цялата страна и от чужбина. Регионалните акции се провеждат взаимно с Националното съдружие на общините в Република България.
Успоредно с похода в страната върви и " Маратон на четенето ", който ще продължи до 21 април в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на срещи, четения, министър председатели, драматизации, състезания. Целта е да се утвърдят библиотеките като значимо място за четене, другарство и срещи на общността онлайн или онлайн в цифрова среда.
Вицепрезидентът Илияна Йотова срещна с фрагменти от обичаната си книга учениците от 100 ОУ " Найден Геров ", Снимка Българска телеграфна агенция

За десетте си издания до момента акцията е достигнала до хиляди деца в страната и в чужбина, а в доста от участвалите учебни заведения и детски градини след това са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с настоящи и обичани заглавия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР