Десетото юбилейно издание на националната инициатива Стара хартия за нова

...
Десетото юбилейно издание на националната инициатива Стара хартия за нова
Коментари Харесай

„Стара хартия за нова книга“ с 10-и юбилейно издание в София на 18 септември

Десетото юбилейно издание на националната самодейност „ Стара хартия за нова книга “, проведена от „ ЕКОПАК България “ и Книжен център „ Гринуич “, ще се организира в неделя, 18 септември в София. Между 10.00 и 19.00 часа на бул. „ Витоша “ №37 всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на самодейността. Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година и се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

За всички деца, донесли спомагателни 5 кг хартия за преработване, е готова изненада – специфичното издание на идеята „ Пазители на планетата “. Книгата е цялостна с обстоятелства, интензивности и препоръки за запазване на околната среда – от компостиране и понижаване на използването на пластмаса до разчистване на плажовете и подкрепяне на дивия живот. Така в границите на празничния ден едно дете може да получи оптимален брой две книги.

Изненади и специфични награди чакат децата по време на празничната стратегия. Музикалните осъществявания от звездите на „ Бон-Бон “ и Voice Academy, театралната режисура „ Приказка за юначета с празни тумбачета “ показана от „ Театър на приказката – София “, фокусите и вълшебствата на Ненчо Илчев ще забавляват участниците в акцията. Всички дребни екоинтусиасти ще могат да се включат в квалифицираната от Фондация „ Светът на Мария “ работилница за направа на свещи и картички. Популярни лица от ефира Bulgaria ON AIR ще поддържат самодейността и ще оказват помощ на децата в избора на нови книжки. А специфична фото будка ще запечата усмивките на участниците в празничния ден.

Ден по-рано, в събота (17 септември) от 10.00 до 13.00 часа на пл. „ Стефан Стамболов “ кампанията „ Стара хартия за нова книга “ ще гостува в Пловдив. Специални награди и изненади ще зарадват децата, които се включат в самодейността. Празничната стратегия е с присъединяване на младите гении от Вокална група „ Бамбини “, Хор „ Евмолпея “, Формация за достоверен фолклор „ Куклици “, Хор „ Детска китка “, Школа по модерни танци, Школа по художествена гимнастика и джаз-балет, Фолклорен танцов отбор „ Иглика “ и Вокално студио „ Синтез “. Всички сформира и обединения са част от Общински детски комплекс – Пловдив. А постановката „ Цирк “ на „ Театър на приказката – София “ ще бъде специфичен подарък за всички дребни екогерои.

Кампанията „ Стара хартия за нова книга “, проведена от „ ЕКОПАК България “ и Книжен център „ Гринуич “ под надпис „ Почисти и прочети “, предизвиква грижата към природата и любовта към четенето. Началото на идеята бе сложено на 15 септември 2013 година, когато основателите и сътрудниците екоинициативата се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето.

За девет години в самодейността са се присъединили близо 55 828 деца. Малчуганите дружно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички дружно сме избавили от изсичане 3860 дървета.

Партньори на акцията „ Стара хартия за нова книга “ са издателство „ Ентусиаст “ и фондация „ Културни вероятности “.

Каузата е подкрепена от издателствата „ ТРУД “, „ ЕГМОНТ “, „ Книгомания “, „ Хермес “, „ Просвета “, „ Artline studios “, „ ФЮТ “, „ Златното пате “, и от „ Албо груп “.

Медийни сътрудници са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР