Десетото издание на международния фестивал Джаз форум Стара Загора започва

...
Десетото издание на международния фестивал Джаз форум Стара Загора започва
Коментари Харесай

Започва десетия Джаз форум Стара Загора

Десетото издание на интернационалния фестивал Джаз конгрес Стара Загора стартира на 9 юни.

Фестивалът ще бъде открит в 19 часа на обичайното си място – измежду античния комплекс „ Августа Траяна “ в сърцето на Стара Загора.

Под знака на юбилейната годишнина на сцената ще се изявят участници от първото му издание в партньорство с млади музикални гении, които преди 10 години занапред са прохождали в музикалното занятие. Поканили сме доста млади старозагорски музиканти, които припознаха джаза като своята музика и го обикнаха за цялостен живот точно по време на годишните издания на Джаз конгрес Стара Загора, оповестяват уредниците.

За да означи десетия си рожден ден, в първата фестивална вечер Джаз форумът предлага богато музикално меню – хот джаз, суинг, бибоп, съвременен джаз и фюжън. Наред с одобрени музиканти като Веселин Койчев, Стоян Роянов Я-Я и Димитър Шанов, ще се изявят млади реализатори като Светлина Койчева, Неделчо Нинов и Ивайло Манев. Сред задграничните посетители са и пианистът Стийв Хамилтън от Шотландия, французите Габриел Пиер – контрабас, и Густав Райхерт – барабани и китара.

Във втората фестивална вечер унгарският Modern Art Orchestra придвижва в творчеството на Бела Барток с плана „ Петнадесет маджарски селски песни “. Това е алманах от къси национални мелодии, обогатени и разширени, като се резервира и зачита напълно истинската им форма. Връзките сред пиесите се построяват от импровизациите на прелестните реализатори, които са освен музиканти на академично равнище, само че и отлични композитори.

След тях на сцената ще чуем „ За нашите 10 “ – концерт на поколенията. Утвърденият вокалист Петър Салчев, който чухме в първото издание на фестивала, споделя сцена с младите старозагорски певици Дона Мосто, Рая Йовчева, Йоана Николова, Микаела Петрова, Вероника Гочева и Елиза Виденова, възпитанички на Павел Петков.

Заключителната трета вечер е отредена за магията на огромните оркестри. Роял Дикси Бенд – Велико Търново, и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев ще партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

По традиция в границите на Джаз конгрес Стара Загора няма да бъдат забравени и най-малките. За тях е „ Джаз за деца “ в събота. За меломаните и феновете на моментните импровизации уредниците плануват два джемсешъна след главните концерти в четвъртък и петък.

Джаз конгрес Стара Загора се провежда от Община Стара Загора и фондация „ Джазтет “. Всички фестивални събития са с вход свободен.

За още вести и спомагателна информация следете уеб страницата на фестивала и
Facebook страницата
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР