Десетки видове риба са изчезнали от Черно море през последните

...
Десетки видове риба са изчезнали от Черно море през последните
Коментари Харесай

Десетки видове риба изчезнали от Черно море

Десетки типове риба са изчезнали от Черно море през последните години, заяви Валентин Василев - някогашен министър на околната среда и на търговията и туризма - пред Дарик през вчерашния ден. Сред тях са скумрия, платерини, рядко се среща лаврак.

Запасите от хищни риби в морето ни пък са намалели повече от 20 пъти за последните 25-30 години.

" Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина типа риби. През 1968 година е бил последният индустриален улов на черноморска скумрия. След това последователно изчезнаха някои типове платерини. Запасите на други типове като лефер и лаврак доста рядко към този момент се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И към този момент съвсем няма индустриален улов на лаврак, огромен лефер, торук ", разяснява той.

Замърсяването на морето и извънредно нездравословния улов на цаца, която е основата на хранителна верига - са измежду аргументите за това.

" Уловът на цаца е извънредно нездравословен. Да замре животът в Черно море, аргументите са две. Първо това е замърсяването и второ,е несъразмерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се храни с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби ", изясни Василев.

" Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за на никое място. Те въздействат и върху климата, дават ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и така нататък ", заключи Василев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР