Десетки уникални древни погребения са открити на северния бряг на

...
Десетки уникални древни погребения са открити на северния бряг на
Коментари Харесай

Зловеща мистика от древността: В Перу откриха скелети на хора с много ръце и крака

Десетки неповторими антични погребения са открити на северния бряг на Перу. По доста от тях има предмети от скъпи метали, странни керамични съдове, а в някои случаи и… спомагателни човешки крака, оповестява „ Нешънъл джеографик “.

Според Виктор Кампаня, началник на плана, откритите погребения, които са над 50, принадлежат на културата Виру. Те са открити в град Уанчако. Погребенията са открити по време на разкопки, предшестващи прокарването на вода и канализация в дребния крайбрежен град.

Слабо познатата просвета Виру, наречена по този начин по името на долината Виру, разпростряла се от Андите до Тихия океан, процъфтявала сред 100 и 750 година след Христа, когато била завладяна от културата Моче (или Мочика). Разкопките на Кампаня са разкрили малко крайбрежно рибарско населено място до погребенията.

Археолозите забелязали, че 30 от общо 54-те тела на заровени хора – най-вече възрастни, са открити с спомагателни човешки елементи. Повечето от тях са ръце и крайници. В единия от случаите тяло е заровено непокътнато дружно с два спомагателни крайници, положени от дясната му страна.

В един от гробовете бил открит мъж с четири ръце, а в различен – госпожица с три крайници.

Предварителните изследвания демонстрират, че по доста от останките има следи от контузии като разрязвания и удари с тъп предмет. По-вероятно е тези, които са претърпели контузия, да са заровени с бонус крака. Добавянето на части от тялото в погребенията е доста типично за Виру, означават учените. Подобно нещо е виждано при откритието на доста по-малко населено място на Виру в Ел Кастило Санта.

На този стадий археолозите могат единствено да спекулират каква е мотивацията за тези необикновени погребения. Едно от догатките е, че спомагателните крака са жертвоприношение, което починалите носят със себе си в отвъдния живот. Допълнителни проучвания ще покажат дали има някаква връзка сред заровените хора и тези, чиито телесни елементи са отнети и добавени в погребенията.





Превод и редакция: БЛИЦ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР