Десетки убити в протестите в Казахстан, които започнаха заради високите

...
Десетки убити в протестите в Казахстан, които започнаха заради високите
Коментари Харесай

Кризата в Казахстан: Десетки убити и стотици ранени

Десетки убити в митингите в Казахстан, които започнаха поради високите цени на горивата. Русия изпрати военни миротворци.

Нови конфликти сред протестиращите и силите на реда избухнаха тази заран в Алмати. Бронетранспортьори и военни навлязоха на основния площад. Световните организации оповестиха и за пукотевица.

По-късно управляващите публично оповестиха, че са провели антитеростична интервенция и са отстранени десетки протестиращи.
Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: Reuters Снимка: Reuters
По данни на здравните управляващи в Казахстан от началото на митингите са ранени над 1000 души, а 400 са на лекуване в болница.

За цялостен безпорядък в столицата Нур Султан и най-големия град Алмати оповестява особено за bTV политологът Вахит Ниязов.

„ Хората виждат от прозорците си въоръжени и нападателни младежи. Убийства и експанзия от страна на протестиращите няма, само че хората се опасяват за живота и имуществото си, тъй като непрестанно се опожаряват коли, бият. Хората не могат да обменят пари или да изтеглят средства от банкомат и стоят без храна и вода. Няма ток, телефони “, описа политологът.

Президентът на Казахстан дефинира протестиращите като " интернационалните терористи " и изиска външна помощ от Организацията на контракта за групова сигурност.

„ Това не е опасност, а нарушение целостта на страната. И на първо място е офанзива против нашите жители, които ме приканиха за незабавна отбрана “, съобщи президентът.

Организацията на контракта за групова сигурност е боен съюз, който включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Руските миротворци тази заран започнаха задачата, а няколко огромни самолетни компании анулираха полетите си до Казахстан.

Снимка: EPA

Междувременно и Беларус разгласи, че е подготвена да даде помощ на Казахстан и ще извърши напълно своите задължения като съдружник. Беларуското външно министерство дефинира събитията в страната като опит за прелом.

" Фактически става дума за опит за принудителен прелом и промяна на властта в Казахстан. Изцяло поддържаме напъните на казахстанското управление за преустановяване на безредиците и мародерството, възобновяване на естествения живот в страната ", се споделя в изказване на ката дипломация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР