Десетки туроператори се събраха на протест пред Министерски съвет днес.

...
Десетки туроператори се събраха на протест пред Министерски съвет днес.
Коментари Харесай

Десетки туроператори протестираха пред МС, искат среща с Борисов

Десетки туроператори се събраха на митинг пред Министерски съвет през днешния ден. Според тях бизнесът им умира, а страната няма съответно решение за проблемите им, свързани с пандемията.
Те упорстват за финансова помощ от страната и упрекват в безучастие екипа на към този момент някогашния министър на туризма Николина Ангелкова. Също по този начин упорстват и за среща с премиера Бойко Борисов, посочи OFFNews.

На митинга, проведен от съдружие " Бъдеще за туризма ", пристигнаха най-вече представители на компании, занимаващи се с произлязъл туризъм, които сега са затруднени с връщането на парите и организирането на нови екскурзии за клиентите си поради коронакризата. Проблемът е, че те не могат да си върнат парите платени на контрагенти в чужбина и надлежно да се разплатят с потребителите си.

Според Румяна Балтова от сдружението при финансова поддръжка от страна на страната, туроператорите ще могат да върнат парите на клиентите, които не могат да чакат.

" Коронакризата при туроператорите беше злополука. Не е рецесия. Тези, които се занимаваме с проведен туризъм, произлязъл и входящ - не сме работили от пет месеца. Нямаме различен метод да оцелеем, с изключение на да бъдем подкрепени финансово ", безапелационна е Балтова.

Според нея преди да се развихри пандемията от COVID-19 туристическата година се е очертавала като много сполучлива, по тази причина компаниите от сектора самоуверено предплатили самоуверено обилни средства и по-късно оборотът им се оказал нулев.

Туроператорите са безапелационни, че намаляването на Данък добавена стойност от 20% на 9% е изцяло неработещо решение, защото на процедура сега нямат доходи. От " Бъдеще за туризма " упорстват да се създаде проект за подкрепяне на бранша и безплатна помощ за най-засегнатите.

Протестиращите упорстват за безплатна помощ в размер на 10% от оборота за 2019 година или последния регистриран интервал, както смяна на мярката 60 на 40 за туроператори и турагенти.

Според експертите в сектора в сегашната обстановка няма никаква предвидимост какъв брой време ще могат да запазят чиновниците си.

Представители на недоволните туроператори бяха признати от новия отраслов министър Марияна Николова. Обещана им е и среща с премиера Борисов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР