Десетки стопани пострадаха от унищожителна градушка, която връхлетя Подбалкана в

...
Десетки стопани пострадаха от унищожителна градушка, която връхлетя Подбалкана в
Коментари Харесай

Описват щетите от градушката в Подбалкана

Десетки стопани пострадаха от унищожителна градушка, която връхлетя Подбалкана в края на предходната седмица. Най-големи вреди търпят земеделските производители, които отглеждат на огромни площи трайни насаждения, житни култури и зеленчуци. От 20 май Общинската работа по земеделие в Карлово приема заявки за вредите, научи „ Марица “. Възможност да аплайват за обезщетение от страната за провалите, нанесени от естественото злополучие, имат единствено регистрирани аграрни производители, посочи инж. Пенка Ганева, шеф на Общинската работа по земеделие в Карлово. Потърпевшите стопани могат да подадат заявки до 23 май, а от 25 май непрекъснато настоящата комисия, назначена от шефа на Областна дирекция „ Земеделие “, ще направи оглед на засегнатите площи и ще оцени размера на вредите, посочи още инж. Пенка Ганева. В комисията влизат специалисти от няколко ведомства, които имат отношение към казуса.

Още в петък комисия на Общинска работа „ Земеделие “ ​- Карлово и Общинската комисия за възобновяване и подкрепяне стартира оглед на земеделските парцели в няколко обитаеми места, които са потърпевши.

Ледените парчета с размерите на орех се изсипаха в Подбалкана в петък. Най-напред, към 15.10 часа, леденият облак връхлетя селата Каравелово, Богдан и Певците. Нов градоносен облак удари към 19.20 часа Христо Даново, Розино, Кърнаре, Иганово. Градушка се изсипа и над Карлово, и в Средногорието на изток от Стряма, където най-засегнатото село е Мраченик.

Без плодове тази година ще останат лозя, овощни градини, зеленчукови култури. Най-големи са вредите по градините с маслодайна роза. Над 25 на 100 от реколтата там е унищожена, сочи първичният оглед на засегнатите региони.

Беше страшна градушка, с размери на орех, описа кметът на Певците Богдан Богданов. По това време пътувах към Каравелово, колата ми се пързаляше върху ледените парчета, покрили земята, добави той. Според него най-потърпевши ще са притежателите на розови градини, там вредите ще станат ясни едвам след няколко дни, когато смазаните от градушка шубраци към този момент ще са увехнали.

За 10 минути земята в Христо Даново побеля, описа Елена Семкова, чието семейство отглежда рози и лавандула. Опасяваме се, че вредите ще са огромни. Освен това при ниската изкупна цена на розите загубите ще са доста огромни, посочи тя.

Природното злополучие ще се отрази и на персоналните стопани, разяснява кметът на Каравелово Славка Червенкова. Лозите са оголени, по тях няма листа, стърчат единствено голи пръчки. Засадените зеленчуци - домати, пипер, картофи, са премазани. Хората оплакват реколтата, добави Червенкова.

В землището на Каравелово и близките села постоянно се изсипва градушка. Хората, които живеят тук, виждат единственото избавление в построяването на полигон против ледените облаци. Общината дефинира терен за него още преди три години. Изпълнителна организация " Борба с градушките " към този момент инсталира няколко фургона край селото, само че обектът към момента е недовършен.

Според Славка Червенкова това ще стане към 1 юни. Тогава екипът, който ще обслужва площадката, към този момент ще има подготвеност да изстреля първите ракети, в случай че нови градоносни облаци нависнат над Каравелово и близките села.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР