Десетки смелчаци за поредна година ще се хвърлят в ледените

...
Десетки смелчаци за поредна година ще се хвърлят в ледените
Коментари Харесай

Стотици смелчаци се хвърлят за Кръста в цялата страна

Десетки смелчаци за поредна година ще се хвърлят в ледените води, с цел да спасят Кръста. Тази година в времето ще бъде по-топло от нормалното и ще способства за провеждането на Богоявленския обред на повече места, съобщи кореспондент на БГНЕС.
София
От 13 часа ще бъде изпълнен ритуалът по мятане на кръста във водите на езерото в ж.к. „ Дружба “, на ул. “Кръстьо Пастухов “.Събитието ще се състои на понтона при амфитеатъра в парк „ Дружба “. Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия свещеник Поликарп.

Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храма „ Св. преп. Наум Охридски “, който се намира наоколо до езерото.
Стара Загора
На 6 януари, във връзка Богоявление, от 9.30 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “.

От там, в 12.00 часа, ще тръгне Литийно шествие до езерото в парк „ Йордан Капсамунов “, където ще бъде осъществен Богоявленски водосвет на бойните флагове на военните формирования от Старозагорския гарнизон. По традиция, Старозагорският митрополит Киприан ще потопи Богоявленския кръст в ледените води на езерото.

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното населено място Старозагорски минерални бани по самодейност на локалното кметство, читалището и църковното настоятелство. Св. Литургия ще извърши отец Йордан в храм „ Св. Козма Зографски “ в 9.30 часа. От 11.30 часа, на моста против минералната баня, ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с потапяне на кръста в реката.
Ямбол
В петък, 6 януари, в Ямбол ще се организира обичайният обред във връзка Богоявление, който ще стартира в 11:30 часа с церемониален водосвет за триумфите на Българската войска и нейните бойни флагове пред храм „ Свети Николай Чудотворец “. На церемонията ще участват представителни елементи от гарнизон Ямбол, публични лица и жители.

Литийно шествие ще потегли от храма в 11:50 часа и ще се насочи към моста в Градския парк, намиращ се до Минералната баня.

В 12:00 часа от моста ритуално ще бъде хвърлен Светия Кръст във водите на река Тунджа. Мъжът, който го извади, ще получи благословия за здраве от свещениците и премия от кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

С всяка минала година от ден на ден са претендентите, които скачат в реката, с цел да извадят Кръста.

Община Ямбол изяви предпочитание по време на ритуала мостът да бъде отворен за всички жители и в тази връзка беше извършен диалог с представители на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Ямбол. Тяхното професионално мнение беше оборудването да остане затворено и достъпът до него да бъде стеснен по време на хвърлянето на Светия Кръст, с цел да се съблюдават ограниченията за сигурност и да бъде избегнато скупчването на доста хора на моста. Веднага откакто бъде изваден Кръстът, мостът ще бъде отворен.
 Десетки мъже се приготвят за хорото в Калофер Калофер
Калофер също се приготвя за обичайното мъжко хоро, което влиза в ледените води на река Тунджа. По традиция първо влизат калоферци, прави се ритуалът, по-късно може всеки. Водата е осветена.

И тази година лед няма, сняг също. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро стартира още от през вчерашния ден. Сутринта се чака сред 100 и 150 души да влязат във водите на Тунджа за годишния обред.

Нови обичаи се вкарват тази година: след изваждането на кръста, всеки искащ ще може да го пипне и допре, а голям брой деца ще вземат участие в ритуала.

Тази година лед няма, сняг също. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро стартира още от през вчерашния ден със мощно алено вино и домашни мезета. В къщата на кмета на града Румен Стоянов мъжете подгряват, свирят гайди и тъпани и пеят песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро, да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Всички къщи за посетители и хотели в града са претъпкани с туристи.В момента хорото е по улиците на града, с цел да огласи с гайди и хора всяко кътче на града. Очаква се към 8.00 ч. мъжете да нагазят във водите на река Тунджа.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и повода ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата. В националните обичаи, на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, в случай че времето е студено и изсъхнало – годината ще бъде добра и плодородна. Вярва се още, че който извади от водите признака на християнската религия – ще е здрав и заобиколен от благоденствие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР