Десетки руски дипломати могат да бъдат изгонени от САЩ във

...
Десетки руски дипломати могат да бъдат изгонени от САЩ във
Коментари Харесай

„Игри в обкръжението на Тръмп”: Ще изгонят ли САЩ руски дипломати?

Десетки съветски дипломати могат да бъдат изгонени от Съединени американски щати по отношение на отравянето на шпионина Сергей Скрипал. Според американски медии, решението към този момент е взето от Доналд Тръмп. Очаква се, че ограниченията по отношение на Москва, съгласувани с европейските страни, да бъдат оповестени при започване на идващата седмица.

Според специалисти, американската политическа върхушка води игра с решението за изгонването, задействащи и медиите. Такива стъпки ще деградират руско-американските връзки и ще усилят напрежението в света, са уверени политолози.

The Washington Post: Тръмп има намерение да изгони най-малко 20 съветски дипломати, само че съгласно източници в Белия дом решението не е дефинитивно.

Bloomberg също заяви, че Тръмп ще изгони 20 дипломати, само че решението ще бъде публично оповестено в понеделник, 26 март. То ще бъде координирано с европейците. Според заместника на прессекретаря на Белия дом Раджи Шах, Тръмп „ постоянно преглежда опцията да притегли Русия към отговорност в отговор на нейни враждебни дейности.

Възможно е Тръмп към момента да не е взел решение и още размисля, а медиите се пробват да му окажат напън, смятат съветски специалисти.

По информация от CNN, решението за изпъждане на съветските дипломати настоятелно е предложено от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Официалният представител на Държавния департамент Хезър Науърт също не изключва опцията за въвеждане на наказания.

По данни на The Times, над 20 европейски страни имат намерение да изгонят съветски дипломати по делото със Скрипал. Освен това Евросъюзът отзова от Москва своя дипломат Маркус Едерер.

Bloomberg твърди, че преди изгонването на дипломатите американският водач желае да се убеди, че и другите страни ще одобряват аналогични ограничения. Според специалисти истината е противоположна: в Европейски Съюз чакат отговора на Вашингтон и в случай че той се въздържи, това ще е сигнал и за останалите.

Възможните наказания не са преференциални за Тръмп, защото няма да ме разрешат да усъвършенства руско-американските връзки, настояват други специалисти.

Руски специалист не изключва, че ограниченията могат да бъдат козметични – да вземем за пример Белият дом може да изгони дипломати, на които им изтича мандатът за престояване в Съединени американски щати.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР