Десетки приятели на Куба заедно с кубински граждани, живеещи в

...
Десетки приятели на Куба заедно с кубински граждани, живеещи в
Коментари Харесай

Кубинци и българи заедно почетоха Хосе Марти

Десетки другари на Куба дружно с кубински жители, живеещи в България, уважиха дружно 166-та годишнина от рождението на великия стихотворец Хосе Марти. Организатор на честването беше Кубинското посолство в София, както и Асоциацията за другарство „ България – Куба “. Посланичката на Хавана у нас Н.ПР. Каридад Ямира Куето Милиан поведе шествието до паметника на Апостола, както назовават поета в родината му. Много другари на Куба, студенти и дипломати сервираха цветя пред бюста на кубинския народен воин, който е роден на 28 януари 1853 година в Хавана. Хосе Марти е международен стихотворец и публицист, той е и политик, журналист, мъдрец и герой за независимостта на Куба от испанските колонизатори, умира в пердах с испанските войски по време на национално-освободителното въстание през 1895 година.
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
„ Идваме тук с цел да сложим нашите бели цветя от името на Асоциацията за другарство с Куба, от името на кубинската ни татковина, както и на цялото човечество. Защото Хосе Марти споделя: Родината това е човечеството. Той символизира най-големите полезности на кубинския народ. Фидел Кастро го назова най-универсалният мъж на Куба. Ние сме горди, че Марти е и тук на българска земя. Кубинският народ постоянно е бил до българския. “ Това беше прочувственото самопризнание на Н.ПР. Каридад Ямира Куето Милиан пред паметника на поета. Тя същински разчувства всички, пристигнали в дребната градинка, обръщайки се към поета с думите: „ Скъпи наши Апостоле, учителю, с нашето наличие тук дружно със знамената на Куба и България и дружно с нашите цветя от прелестната българска земя ти засвидетелстваме нашата любов и ти предаваме нашето кубинско сърце “.

След това честването продължи в огромната зала на посолството със особено готова стратегия. Изключително прочувствено бе осъществяването на великата ария на Емил Димитров „ Моя страна, моя България “, в което се включи и Нейно превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан и по този начин в допълнение наелектризира прочувствено присъстващите. Слово и свое ново стихотворение прочете поетът Лъчезар Еленков, студенти от Софийския университет рецитираха стихове на Хосе Марти, а идването на огромната българска поп певица Йорданка Христова внесе шармантен акцент в събитието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР