Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders участваха

...
Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders участваха
Коментари Харесай

Обучение за мотористи във ВМА: Как да окажем първа помощ при инцидент на пътя


Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders ” участваха в лекция-дискусия за оказване на първа помощ, която се организира във Военномедицинска академия, оповестиха от ВМА.

Партньорството сред двете страни стартира преди няколко месеца, когато бе извършена взаимна акция за поощряване на донорството в България. А след днешната среща стана ясно, че взаимните начинания ще продължат и отсега нататък.

По време на курса доктор Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болничното заведение, сподели образно на феновете на високите скорости какви са главните стъпки за оказване на първа помощ.

Представителите на “Sofia Riders ” признават, че доста постоянно стават очевидци на пътнотранспортни катастрофи. Целта на курса е да знаят какво би трябвало да създадат в една такава обстановка, с цел да могат да оказват помощ на потърпевшия.

„ Това е чудесна самодейност и аз доста се веселя на този интерес от ваша страна. Аз като боен хирург ще ви кажа едно нещо, което бих желал в действителност да запомните - най-честата предотвратима гибел на бойното поле и на пътя – това е прекъсването на външното кървене ”, разяснява полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД шеф на Военномедицинска академия.

Той означи, че точно мотористите неведнъж се оказват първи на местопроизшествието и по тази причина би трябвало да бъдат готови да оказват помощ:

„ Налагането на турникета, външното прилепяне, повдигането на крайника са извънредно значимо нещо. Това избавя живот. Само за проява – през бедрената артерия, която е съвсем колкото пръста ми, за 1 минута може да се изгубят към 2 литра и половина кръв, а за 2 минути – има тотална кръвозагуба със гибел. Това кървене се стопира с просто прилепяне. Идеята ни е, че доста постоянно вие сте първи на мястото на случая и вие освен с ентусиазма, само че и със познания, можете да бъдете извънредно потребни. Освен за златния час, за който сте чували, най-важни си остават платинените 10 минути след контузията, в които вие ще бъдете там. И вашата помощ може да бъде безусловно скъпа ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР