Десетки пловдивски магазини сложиха специална украса за езическият келтски празник

...
Десетки пловдивски магазини сложиха специална украса за езическият келтски празник
Коментари Харесай

Тикви и скелети налазиха магазини и витрини

Десетки пловдивски магазини сложиха специфична декорация за езическият келтски празник Хелоуин или Денят на Вси Светии съгласно католическия календар. Той се празнува на 31 октомври. Православните християни честват Неделята на Вси Светии напролет в първата седмица след Петдесетница. 

Един магазин предлага специфични понижения, в случай че гостите им се снимат в специфичен „ Хелоуин ъгъл “ и качат фотографията във Facebook и Тик Ток и тагнат комерсиалния обект. 

Други магазини са сложили изрисувани тикви на витрините си. 



Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Вярвали, че в нощта против нея умрелите през миналата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се спасят те гасели огъня в огнищата и се опитвали да наподобяват колкото се може по-страшно – обличали скотски кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. 

Подобен на този е античният езически обред на кукерството, където участват същите атрибути – маски с рога и злокобно изражение, скотски кожи, като задачата е преследване на злото.



Християните обаче имат вяра, че душите след гибелта и Божия съд не се връщат на земята. Езическият бит останал в Западна Европа дълго след формалното приемане на християнската религия. През 853 година папа Григорий IV, в опит да отучи европейците от езическия обред, утвърдил 1 ноември като Ден на Вси светии в католицизма. 

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР