Десетки хора се включват в каузата за възстановяване на килийното

...
Десетки хора се включват в каузата за възстановяване на килийното
Коментари Харесай

Възраждат старо килийно училище край Карлово, тече дарителска кампания

Десетки хора се включват в идеята за възобновяване на килийното учебно заведение в двора на храма " Свети Георги “ в карловското село Климент. Тя започва при започване на октомври, когато е положен първият камък. Вече е почнала и дарителска акция за набиране на средства. До момента строителството е до равнище таван. Предстои изработката на покрива, за който обаче на този стадий няма пари.

Кметът на селото Мано Манов описа, че след извършено заседание сред Църковното настоятелство и кметството е взето решение всички дарения да се одобряват в кметството. За задачата има направена дарителска книга и книга за доклад на разноските.

Идеята за възобновяване на учебното заведение е на отец Рафаил, който служи в 170-годишния храм. Нямат данни по кое време е учредено килийното школо в Климент. Има непокътната църковна летопис, в която се загатва, че локалните деца са учили тук четмо и писмо от 1-во до 4-то поделение и са получавали начално обучение.

След като бъде възобновено, учебното заведение още веднъж ще отвори порти за децата на Климент, които ще имат опцията да се учат на Божие слово. Ще бъде образувана и група за проучване на изповедание.
Снимки: Българска национална телевизия
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР